• Testovanie 9

          • CELOSLOVENSKÉ TESTOVANIE ŽIAKOV 9. ROČNÍKA

            Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníkov ZŠ sa uskutoční dňa 20. marca 2024  (streda) v súlade s platným znením § 155 a 156 zákona č. 245/2008.

            Na základe výsledku v testovaní môže byť žiak prijatý na strednú školu bez prijímacej skúšky, (ak túto možnosť zaradí riaditeľ strednej školy do podmienok prijímacieho konania v súlade s § 65 ods. 5 školského zákona).

            Náhradné testovanie sa uskutoční 4. apríla 2024 (štvrtok) Je určené žiakom, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť testovania v riadnom termíne. 

            Povolené pomôcky: modré guľôčkové pero, kalkulačka (ktorá umožňuje základné počtové výkony a nedokáže vykresľovať grafy, zjednodušovať algebrické výrazy obsahujúce premenné, počítať korene), rysovacie pomôcky (ceruzka, kružidlo, uhlomer, pravítko)

            Zakázané pomôcky: mobilné telefóny, smart hodinky, iné elektronické zariadenia mat.-fyz. tabuľky, výpisky, študijné materiály, učebnice a pod.

            V nižšie uvedených odkazoch nájdete dokumenty k tomuto testovaniu:

            https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9/roky/2023-2024

            Špecifikácia testu z matematiky

            https://www2.nucem.sk/dl/5633/T9_2024_specifikacia%20testu_MAT.pdf

            Špecifikácia testu zo slovenského jazyka a literatúry 

            https://www2.nucem.sk/dl/5632/T9_2024_specifikacia%20testu_SJSL.pdf

             

          • NO BACK-PACK DAY - DEŇ BEZ ŠKOLSKÝCH TAŠIEK

          • Milí žiaci,

            ste už unavení z každodenného nosenia školských tašiek? Z iniciatívy našich žiačok z deviateho ročníka to v piatok 1.3.2024 bude inak! Učebnice, pracovné zošity, zošity, pravítka...

            TO VŠETKO NECHÁME DOMA!

            Dňom NO BACK-PACK by sme chceli vyzvať žiakov, prípadne aj učiteľov, aby si našli kreatívnu náhradu za školskú tašku/tašku. Stačí si priniesť: jedlo, pitie, peračník a dobrú náladu. 

            VYUČOVAŤ SA BUDE PODĽA ROZVRHU. Táto aktivita je len na spríjemnenie atmosféry a podporenie kreativity žiakov a učiteľov na našej škole. Dúfame, že sa zapojí čo najviac z vás a prekvapíte nás vašimi nápadmi!

            Koordinátorky: žiačky z IX.B - Vivienne Gažová, Vanesa Oborilová, Nela Vizinová 

          • Divadelno-výchovné predstavenie - preventívny program proti šikane

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili preventívneho prestavenia Nedaj sa, hovor o tom! v utorok 6.2.2024.

            V Kultúrnom dome v Suchej nad Parnou bolo pre žiakov pripravené predstavenie zvlášť pre 1.a  2.stupeň. Mladších žiakov čakali naživo hrané 4 scénky na témy: rasizmus, sociálna nerovnosť, výsmech, fyzické násilie a pre starčích žiakov naživo hrané 4 scénky na témy: kyberšikanovanie, phishing, hoax a grooming; Po scénkach nasledovala moderovaná diskusia; videovýpovede policajtov, psychológov a známych „youtuberov“, či ďalších tvárí k téme.

            Predstavenie
            …  získalo záštitu od Ministerstva školstva, vedy a výskumu SR,
            … ako jediní konzultovali a vytvárali obsah predstavení so psychológmi a odborníkmi z CPP,
            … ako jediný umelecký projekt už po druhýkrát zverejnení v Sprievodcovi školským rokom vydávaného Ministerstvom školstva.

            Divadelné predstavenie pre žiakov bolo financované z fondu Rodičovského združenia.
              

          • Hollého pamätník - školské kolo v I. kategórii

          • Dňa 13. februára 2024 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hollého pamätník v prednese poézie a prózy v l.kategórii ( 2.- 4. ročník). Súťaže sa zúčastnilo 18 žiakov, 14 žiakov s poéziou a 4 žiaci s prózou. Deti svojím prednesom vytvorili príjemnú, občas vtipnú, atmosféru. Oceňujeme odvahu a pevnú vôľu, ktorú museli deti vynaložiť pri príprave a prednese svojich textov. Víťazom blahoželáme a tešíme sa na ďalšie úspechy.

            Výsledky školského kola súťaže Hollého pamätník 2024:

            I. kategória – poézia 1. miesto – Amélia Štamberská 3.B – postup do obvodného kola 

                                              2. miesto – Karolína Bucková 3.A

                                              3. miesto – Karolína Hubináková 4.B

            I. kategória – próza    1. miesto - Vivien Szabó 4.A - postup do obvodného kola

                                               2. miesto - Maria Teresa Stanczak 2.B

                                                        3. miesto – nebolo udelené z dôvodu nízkeho počtu súťažiacich

            Víťazi získali knižnú odmenu a všetci súťažaci sladkú odmenu zakúpenú z fondu RZ.

          • Olympijský odznak všestrannosti - škoské kolo

          • V tomto školskom roku bolo v našej škole zapojených 97 detí  do Olympijského ozdnaku všestrannosti, z toho 41 žiakov získalo odznak - zlatý,strieborný, bronzový. Ostatní usilovní účastníci získali čestný certifikát o účasti. V blízkej dobe sa za každý ročník najlepší chlapec a dievča zúčastnia krajského kola a budú súťažiť ako 8-členný tím (6.-9.ročník).

            Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR chce projektom za pomoci učiteľov telesnej výchovy podporiť všestranný pohybový rozvoj žiakov 6.-9. ročníka ZŠ.

            A aké boli súťažné disciplíny? Člnkový beh, výdrž v zhybe,vytrvalostný člnkový beh, ľahsed, skok do diaľky znožmo z miesta,hod medicimbalom. 

            Všetkým žiakom a žiačkam srdečne gratulujeme a veľká vďaka patrí aj vyučujúcim telesnej výchovy za pomoc a spoluprácu. Koordinátorkou projektu je  v našej škole Mgr. Kalužáková v spolupráci s Mgr. Krištofíkom.

          • Prístavba základnej školy

          • Vážení žiaci, rodičia žiakov/zákonní zástupcovia.

            Dovoľte mi podeliť sa s Vami o výbornú správu - zriaďovateľ našej školy, Obec Suchá nad Parnou - p. starosta Ing. Martin Glončák, bol úspešný vo výzve zameranej na zvýšenie kapacity základných škôl, ktorú vyhlásilo ministerstvo školstva z Plánu obnovy a odolnosti.

            Prístavbou našej základnej školy sa zvýši počet tried a k tomu prislúchajúcich šatní, sociálnych zariadení a priestorov pre učiteľov. Vybuduje sa kryté prepojenie malej a veľkej budovy. Týmto prepojením budov sa výrazne zjednoduší presun žiakov a zamestnancov do jedálne. Rozšíria sa priestory školskej kuchyne a jedálne. Časť školy tak nadobudne moderný ráz a postupne sa budeme snažiť aj ostatné priestory hlavnej budovy v rámci finančných mmožnosti modernizovať.

            V najbližšej dobe začnú výrub stromov a terénne práce. Podľa predpokladaného harmonogramu prác sa tento školšký rok ukončí v júni 2023 bez výrazných obmedzení ohľadom rozvrhu a stravovania žiakov. Letný školský klub detí však počas prázdnin z dôvodu stavebných prác organizovať nebudeme.

            V novom školskom roku chceme zabezpečiť, čo najlepšie podmienky pre vyučovanie žiakov tak, aby nikto nebol na dištančnom vzdelávaní. O jednotlivých úpravách Vás budeme informovať na konci totho školského roka.

          • Oznam o voľnom pracovnom mieste

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou informuje o voľnom pracovnom mieste - školský špeciálny pedagóg.

            Viac informácií o požiadavkách nájdete https://zssucha.edupage.org/job/

            Žiadosti o prijatie do zamestnania, profesijný životopis a súhlas so spracovaním osobných údajov zasielajte na zssuchanadparnou@gmail.com. 

            Termín nástupu dohodou.

          • Projekt Čítame pre radosť

          • Naša škola sa v šk. roku 2023/24 úspešne zapojila do projektu ,,Čítame pre radosť." Účelom projektu je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu. Vďaka tomuto projektu získala materská škola 1 000€ a zakladná škola 750 eur na rozšírenie triednych knižníc a zakúpenie rôznych rozprávkových aj náučnych knižných titulov. Projekt vypracovala za MŠ Dominika Dzureková a za ZŠ Katarína Dzureková.

          • Fašiangový obed v školskej jedálni

          • Naše obetavé a veľmi šikovné pani kuchárky pripravili pre deti klasické fašiangové jedlo - šišky. Osladili nimi deťom aj zamestnancom stredu 7.2.2024, v deň karnevalu. V ten deň pripravili viac ako 1 000 kusov šišiek. Veľmi pekne im ďakujeme za túto  sladkú dobrotu.

          • Fašiangový karneval

          • V stredu 7.2.2024 bol v našej škole neobyčajný deň. Konečne prišiel dlho očakávaný karneval! NAjmä prváci boli nedočkaví a už od rána sa po škole predvádzali v kostýmoch. Po vyučovaní sa naši prvostupniari prezliekli a stali sa z nich superhrdinovia, princezné, zvieratká, čarodejnice, športovci, postavy z hier… Kreativita rodičov a detí, ale aj našich pani vychovávateliek  pri tvorbe masiek a kostýmov bola na vysoskej úrovni.

            Počas diskotéky sa deti riadne vytancovali a k dispozícii bola aj projekcia tanečných kreácií na plátne, ktorú deti napodobňovali. Veľmi sa tešili.

            Keď si všetci navzájom poobdivovali masky a unavili sa pri tancovaní a súťažení, silu opäť nabrali z chutného občerstvenia, ktoré naše šikome pre deti získali sponzorsky. 

            Na karnevale je vždy skvelá zábava a ten náš bol nezabudnuteľný. Už teraz sa tešíme, že sa aj o rok opäť prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy. Ďakujeme pani vychovávateľkám a všetkým, ktorí vypomohli za výbornú zábavu. 

            Boli masky, veľký bál, bol to super karneval!

          • Hollého pamätník - školské kolo 2. stupňa ZŠ

          • Dňa 7. februára 2024 sa na 2. stupni ZŠ uskutočnilo školské kolo súťaže Hollého pamätník v umeleckom prednese poézie a prózy. Zúčastnilo sa ho 18 žiakov 5. – 9. ročníka, ktorí boli rozdelení do dvoch kategórií:

            II. kategória pre žiakov 5. a 6.ročníka a

            III. kategória pre žiakov 7. – 9. ročníka.

            O umiestnení žiakov v školskom kole rozhodovala komisia zložená z pani učiteliek a pána učiteľa slovenského jazyka a literatúry. Žiaci prišli dobre pripravení, naladení, s malou dávkou stresu, ktorý však rýchlo opadol. V miestnosti panovala príjemná atmosféra. Recitátorky a recitátori sa svojej úlohy zhostili s plnou vážnosťou, a preto vybrať víťazov bolo naozaj náročné.

            Výsledky školského kola súťaže Hollého pamätník 2024:

            II. kategória – poézia

            1. miesto – Ema Papcunová – postup do obvodného kola súťaže

            2. miesto – Marii Khashchivska 2. miesto – Elizabeth Angletová

            3. miesto – nebolo udelené

            II. kategória – próza – v uvedenej kategórii porota neudelila žiadne miesto

            III. kategória – poézia

            1. miesto – nebolo udelené

            2. miesto - nebolo udelené

            3. miesto – Simona Fülöpová

            III. kategória – próza

            1. miesto – Chiara Žofčíková - postup do obvodného kola súťaže

            2. miesto – Dominik Baláži

            3. miesto – Ema Branišová 3. miesto – Simona Filová

            Žiaci boli odmenení knihou, diplomom a všetci účastníci malou sladkosťou. Ceny do súťaže boli zakúpene z fondu ROdičovského združenia. Recitátorkám, Eme Papcunovej a Chiare Žofčíkovej, ktoré nás budú reprezentovať v obvodnom kole súťaže, prajeme veľa šťastia a úspechov! Obvodné kolo súťaže sa uskutoční v Trnave v dňoch 19.3. 2024 a 21.3.2024.

          • Fašiangový karneval

          • Deťom boli informácie o karnevale podané v škole, ale pre istotu pripomíname -  Zajtra to vypukne. Fašiangy oslávime tradičným jedlom na obed - šiškami (ktoré pripravia naše usilovné pani kuchárky)  a potom zábavou v maskách pre prvostupniarov. Tešíme sa na spoločnú zábavu. Pani vychovávateľky z ŠKD.

        • 2% z dane
          • 2% z dane

          • Vážení rodičia a priatelia ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou,

            • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane 

            • Tlačivo - Vyhlásenie o poukázaní...2% z dane
            • Pokiaľ ste fyzická osoba, ktorej daňové priznanie robí zamestnávateľ, požiadajte ho o Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti. Toto potvrdenie treba priložiť k tlačivu  Vyhlásenie o poukázaní...2% z dane Tlačivo je dostupné aj vytlačené v škole a v škôlke a môžeme ho za Vás odovzdať na Daňový úrad v Trnave, stačí ho odovzdať tr. učiteľom alebo v riaditeľni školy do 25.4.2024 alebo ho môžete doručiť vy na úrad do 30.4.2024. 

              V mene detí našej školy a škôlky vopred ďakujeme za každú podporu. 

            • Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše občianske združenie – Rodičovské združenie ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!   

            • Financie takto získané používame na nákup učebných pomôcok, na dovybavenie a renováciu tried, na zabezpečenie celoškolských aktivít ako Deň detí, Deň Zeme, Šarkaniáda, Noc s Andresenom, Deň detskej radosti a pod. v škole i vmaterskej škole, na nákup odmien za súťaže žiakov a detí a pod.) V tomto roku začne  prístavba  ZŠ, prostredníctvom ktorej sa vytovira nové triedy a priestory a na ich skrášlenie a vybavenie  budeme potrebovať aj finančnú a dobrovoľnícku výpomoc od RZ.

              Rodičovské združenie tvorí plánovaný rozpočet a hlasovaním rozhoduje, na čo sa použijú finančné prostriedky z rodičovského účtu, ktoré nie sú darcom viazané na konkrétny účel. Rodičovským účtom disponujú výlučne poverení zástupcovia rodičov, nedisponujú ním zamestnanci ani vedenie školy. Raz ročne - na začiatku nového školského roka- rodičovský pokladník predloží Rade rodičov písomné vyúčtovanie použitých prostriedkov. Viac sa o nich dočítate v sekcii základná škola - Rodičovské združenie - https://zssucha.edupage.org/a/zastupcovia-rz

              a máte tu zverejnené aj správy z minulých období https://zssucha.edupage.org/a/financne-spravy

              Táto forma podpory je pre Združenie rodičov dôležitá a budeme za ňu vďační. 

              Ako to urobiť?

              Údaje na 2%:

              Obchodné meno: Rodičovské združenie ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou

              Sídlo: Suchá nad Parnou 55

              IČO: 3 7 9 9 0 1 0 1

               

        • Prerušenie prevádzky materskej školy 5.2-6.2.2024
          • Prerušenie prevádzky materskej školy 5.2-6.2.2024

          • Vážení rodičia!

            Prevádzka našej MŠ bude prerušená v dňoch 5.2.2024 - 6.2.2024 vrátane z dôvodu vysokého výskytu respiračných chorôb. Prevádzka bude prerušená na základe Metodického usmernenia RÚVZ v Trnave č.RÚVZ/2022/03176 zo dňa 22.9.2022 a v zmysle Metodického usmernenia MŠ SR 15/2005 - R z 31so súhlasom zriaďovateľa obce Suchá nad Parnou zastúp. starostom obce Ing. Matrinom Glončákom.

            Všetky deti sú automaticky odhlásené zo stravy, netreba ich jednotlivo odhlasovať. Nástup detí do MŠ bude v stredu  7.2.2024.

            Mgr. Katarína Dzureková, riaditeľka školy

          • Krúžok Etwinning, komunikácia v anglickom jazyku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krúžok Etwinning, komunikácia v anglickom jazyku.

            Tento rok sme sa so žiakmi zapojili do projektu, ktorý sa volá Virtual Museum: Gods and Myths. Žiaci si zvolili postavy z mýtov a legiend a vytvorili nádherné diela rôznych foriem v anglickom jazyku. Pri tejto práci spolupracovali s partnerskou školou, s ktorou intenzívne komunikovali, posielali si nápady a dohadovali si formu a tému svojich výtvorov. Naši žiaci spolupracovali so školou z Grécka, ktorá sa volá Arsakeio Gymnasium, a private Junior High School in Psychiko, Athens. Spolu sme sa dohodli na spracovaní témy: Kikimora a grécke sudičky Morai. Žiaci sa s nadšením pustili do práce a pozisťovali si mnohé informácie v knižniciach a na internete. Ich finálne dielo – správy z TV Myths and Gods je ukážkou toho, čo vedia zvládnuť v časovom intervale jedného mesiaca. Môžu byť na seba právom hrdí. Tu si môžete pozrieť výsledné práce všetkých zúčastnených škôl. https://sites.google.com/view/virtualmuseumnight/vmn-2024?authuser=0

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Suchá nad Parnou
        • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421 903 580 155
        • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421903 580 155 Zborovňa + 421 901 920 549 Ekonómka +421 905 680 486, oborilova@zssucha.eu Šk. jedáleň +421 950 885 914, oborilova@zssucha.eu Materská škola +421 910 580 192
        • Suchá nad Parnou 55 919 01 Suchá nad Parnou Slovakia
        • 037836510
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje