• Online podujatie KAM NA STREDNÚ

          • Kam na strednú - online týždeň otvorených dverí stredných škôl vo forme otázok a odpovedí.

            Ako, kedy a kde bude prebiehať podujatie Kam na strednú?

            Podujatie prebieha od 28.11 do 2.12. online na portáli Kam na strednú (www.kamnastrednu.sk). Online si budete môcť prezrieť prezentácie stredných škôl a dozvedieť sa o zameraní, štúdiu a aktivitách  stredných škôl, spoznať pedagógov a zistiť, aké je uplatnenie po ukončení štúdia. 

        • Rodičovské združenia
          • Rodičovské združenia

          • Vážení zákonní zástupcovia, 30. novembra 2022 (streda) sa uskutočnia  triedne rodičovské združenia zamerané na výchovno-vzdelávacie výsledky žiakov za 1.štvrťrok.

            O presnom čase a o forme (konzultácie alebo celotriedne) Vás bude včas informovať triedny/a učiteľ/ka, prostredníctvom správy v Edupage. V čase rodičovských združení Vám budú k dispozícii všetci učitelia na konzultácie od 15.30 do 17.00 hod.

            V prípade, že poterbujete konzultáciu v inom čase treba sa dohodnúť s učiteľmi správou cez Edupage.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

        • Školské kolo Olympiády v ANJ
          • Školské kolo Olympiády v ANJ

          • Aj v školskom roku 2022/23 sa v našej škole konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku.  Na tejto súťaži sa zúčastnilo 26 žiakov, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. V skupine 1A súťažilo 12 žiakov a žiačok a v skupine 1B súťažilo 14 žiakov a žiačok. Všetci sa snažili podať čo najlepší výkon. 

            A tu sú výsledky:

            Kategória 1A (4.-7. ročník)

            1. miesto –  SAMUEL GLONČÁK (VII.B)
            2. miesto –  Simona Filová (VII.A)
            3. miesto – Linda Tranžík (VI.A)

            Kategória 1B (8.-9.ročník)

            1. miesto – DAMIÁN ANOVČIN (IX.A)
            2. miesto – Artem Sergachov (VIII.B)
            3. miesto – Oliver Butaš (IX.B)

            Víťazom, ktorí postupujú na okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku v januári 2022, prajeme  “Break a leg“  a dúfame, že nadviažu na minuloročné úspechy našej žiačky v celoštátnom kole.

            Všetkým súťažiacim ešte raz ďakujeme za účasť, želáme im veľa úspechov a dúfame, že i táto súťaž prispela k ich ďalšej motivácií pri štúdiu tohto krásneho a zaujímavého jazyka.

            Koordinátor: Mgr. Elena Jankovičová

          • Čitateľský kútik na hornej chodbe

          • “Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom.”

            ― Charles William Eliot

            Ako pritiahnuť deti k čítaniu? Odpoveď na túto otázku hľadajú nielen učitelia, ale aj mnohí rodičia.

            Učitelia našej školy pripravili pre žiakov v priestoroch hornej chodby čitateľský kútik, kde si môžu očas prestávok požičať knihu a čítať si ju. Čítanie kníh sa robieva v VII.A a IX.B triede, viac info Vám poskytnú Mgr. Lukačovičová a Mgr. Izakovičová.

            K zvýšeniu čitateľskej gramotnosti našich žiakov môžete prispieť prečítanými, použitými, ale aj novými  knihami, encyklopédiami alebo časopismi, ktoré venujete nášmu čitateľskému kútiku. A takýmto spôsobom rozšírite a spríjemnite voľné chvíle vašich ratolestí.

            A čitateľom našej školskej knižnice pošepkám jednu novinku - dostali sme sponzorsky celú sériu kníh Grázlik Gabo :) 

            Mgr. Katarína Dzureková

          • Vyhodnotenie súťaže iBobor

          • V týždni od 7.11. do 11.11.2022 sa na Slovensku konala online formou  súťaž iBOBOR.

            V našej škole sa zapojilo 22 žiakov. Úspešnými riešiteľmi sa stali:

            v kategórii Drobec  Patrik Srnák z II.B

            V kategórii Bobrík boli úspešnými riešiteľmi Alžbeta Čapeková a Oliver Baláži zo IV.A

            V kategórií Benjamín sa úspešnými riešiteľmi stali všetci prihlásení žiaci, a to: Dáša Radvanská (VII.B), Jakub Mihok, Patrik Kováčik a Peter Kedro zo VII.A.

            V najvyššej kategórii Kadet bol úspešným riešiteľom Artem Sergachov (VIII.B).

            Navyšší počet bodov v škole získala Radvanská Dáša (73,3 b), čo je percentil 98.77.

            Koordinátor súťaže: Ing. Tibor Cisár

          • Záložka do knihy spája školy

          • Aj tento školský rok sa naša škola, konkrétne žiaci prvého stupňa, zapojili do 13. ročníka česko-slovenského projektu "Záložka do knihy spája školy". Zmyslom tejto akcie bolo nadviazať kontakt s českými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek. Ako partnerskú českú školu sme dostali Základnú školu J. A. Komenského z obce Kly v okrese Mělník. Naši žiaci s radosťou a ochotou vyrábali záložky pre českých kamarátov. Záložky vyrábali nielen v škole, ale aj v školskom klube alebo doma. Každý sa snažil, aby tá jeho záložka bola čo najkrajšia. Po dokončení všetkých záložiek sme ich pekne zabalili a poslali našim českým kamarátom. Tešili sme sa na záložky od nich. Netrpezlivo sme čakali, kým nám príde balíček so záložkami. Po ich doručení každý žiak dostal záložku od detí z partnerskej základnej školy. Ich záložky sa žiakom veľmi páčili.

            Mgr. Eva Hečková, koordinátorka projektu

          • Tajomstvo kníh - 2. stupeň ZŠ

          • Klasický vyučovací deň sme dňa 11.11.2022 nahradili hravosťou, zábavou s prvkami tvorivosti a fantázie. Žiaci na 1. aj 2. stupni ZŠ počas dňa spoznávali tajomstvo kníh návštevou komnát. Komnata balád, rozprávok, detektívok, povestí, fantasy či tvorivá komnata vtiahli žiakov do sveta jedinečného čara, kúziel, pátrania, hádania. Žiaci súťažno-zábavnou formou rozvíjali svoju kreativitu, nápaditosť, pozornosť, schopnosť spolupráce, čitateľskú gramotnosť. Cieľom akcie bolo budovať u žiakov pozitívny vzťah k čítaniu, ku knihám a poukázať na dôležitosť kníh v našich životoch.

            V detektívnej komnate sa žiaci zahrali na detektívov pri odhaľovaní páchateľa. Ich tvorivosť a logické myslenie preverili poprehadzované písmená v názvoch detektívok či chýbajúce slová v texte detektívky. Súťažnou formou skladali roztrhanú podobu zločinca. Najväčšou výzvou bolo uloženie jednotlivých číselných indícií na pôvodné miesto v krátkom časovom úseku. Pripravila ju Mgr. Andrea Kosmálová a žiaci Viktor Hájiček, Alexandra Janechová, Matúš Fridrich, Sarah Bučeková, Adela Benedeková, Erika Kubatková.

            Komnata balád Pri vstupe do komnaty po krátkom úvode o balade učinkujúci predstavili dramatizáciu balady od Jána Bottu Lucijný stolček. Po predstavení sa žiaci presunuli k 1. stanovišťu, kde ich čakalo bludisko - stručný dej balady Lucijný stolček v bodoch. Na 2. stanovišti sme im pustilii v krátkosit cez videoukážku život Jána Botto, z ktorej boli zostavené otázky. Tie si jednotliví žiaci losovali spod husacích krídel. Po tejto disciplíne ich čakalo posledné kolo. Žiaci mali prichystané tri vedrá, v ktorých boli ukryté kamienky. Z nich dobrovoľník mal po ich vytiahnutí poskladať názov balady od Jána Bottu. Pripravila ju Mgr. Tatiana Pokrývková a žiaci: Adriana Fabiánová, Nina Liptáková, Daša Radvanská, Miriam Šmahovská, Jakub Mihok, Sofia Supeková, Simona Rábarová, Miška Káčová. 

            Komnata povestí - v komnate povestí sa žiaci oboznámili s rôznymi príbehmi a vyskúšali si hravé úlohy aj prácu s textom. Žiaci mali domyslieť záver príbehu, príp. vytvoriť zaklínadlo. V súvislosti s povesťou o rytierovi Rolandovi žiaci skladali pexeso. Čachtická pani odhalila žiakom príbeh opradený tajomstvom a dávnou históriou. Kto bol vnímavý a pozorný, s prehľadom zvládol odpovede na otázky vyplývajúce z textu. Pripravila ju Mgr. Zuzana Lukačovičová a žiaci: Daniel Šimončič, Peter Šajbidor, Boris Mesíček, Filip Rajnák, Lívia Domoráková, Karolína Majová

            V rozprávkovej komnate sa žiaci ocitli v ľadovom kráľovstve, kde museli splniť úlohy zamerané na čitateľskú gramotnosť (pomáhali Snehovej kráľovnej poskladať črepy rozbitého zrkadla, odpovedali na otázky týkajúce sa rozprávky, a tak pomohli Gerde a Kayovi, aby sa znovu stretli). Okrem ľadového kráľovstva žiaci navštívili školu kúziel, kde ich už čakali čarodejnice a víly s tými najčarovnejšími kúzlami. Rozprávkovú komnatu a aktivity v nej pripravovali pod vedením Mgr. Lujzy Izakovičovej žiaci 9.A (A. Vetríková, L. Balážová, N. Poncová, D. Nováková, V. Hrčková, S. Horváthová, T. Lapšanský) a jeden žiak z 9.B (D. Sládeček).

            Fantasy komnata - Žiaci sa najskôr oboznámili so základnými informáciami o fantasy literatúre (prezentácia s tajničkou) Vo svete fantasy sa rozpútal urputný a ťažký boj dobra a zla. Postavili sa proti sebe najmocnejší čarodejníci sveta: temný Voldemort a starý múdry Gandalf. Na porazenie čiernej mágie však samotný Gandalf nestačil, a preto si prizval na pomoc armádu odhodlaných bojovníkov: žiakov 2. stupňa. Prostredníctvom troch úloh mali spoločnými silami poraziť zlého Voldemorta a oslobodiť tak Fantasy ríšu. V prvej úlohe mali žiaci v časovom limite najskôr vyrobiť loptičky z novinového papiera, aby ich neskôr mohli čo najviac trafiť do hobbitej nory. V druhej úlohe sa žiakov ujali Hermiona s Harrym. Žiaci mali z poprehadzovaných veršov vyskladať pieseň Rokfortského klobúka. Na záver ich čakala najnáročnejšia úloha: spoločnými silami vymyslieť zaklínadlo a poraziť ním Voldemorta. V zaklínadle museli použiť slová z magického terča, ktoré si predtým šípkami vystrielali. Víly, elfovia a trpaslík im boli veľkou podporou a pri každej disciplíne ich nadšene podporovali. Pripravila ju Mgr. Sekerová so žiakmi 8.A triedy - Juraj Čambál, Andrej Gažovič, Lukáš Kovačič, Matej Kosnáč, Alexandra Krajčovičová, Valentína Miklošovičová, Viktória Kvasničková a Balážová, Nela Dekanová, Sylvia Gažovičová, Adam Fridrich, Soňa Stanová a Adrián Záhradník.

            Tvorivá komnata - v tvorivej komnate si žiaci vybrali 1 z tém: J.R.R. Tolkien, Ján Botto, Rozprávky z našej klenotnice, Slovenské povesti, Najkrajšia knižnica na Slovensku a Agatha Christie. Ich úlohou bolo vytvoriť zaujímavý a pútavý plagát s využitím obrázkov a dostupného tvorivého materiálu. Tvorivosti a fantázii sa medze nekládli. Komnatou sprevádzala Vanesa Vašková.

          • Tajomstvo kníh - 1. stupeň ZŠ

          •  V piatok 11.11.2022 síce neprišiel Martin na bielom koni, ale v našej škole sa stal veľký zázrak. Triedy sa zmenili na čarovné komnaty a žiaci našej školy zažili nezabuduteľný deň, v ktorom odhalovali tajomstvá kníh. Po spoločnom otvorení podujatia sa žiaci pod vedením učiteľov vydali odhaľovať tajomstvá jednotlivých komnát.

            Pre prváčikov pripravili žiaci 8.B triedy interaktívne divadielka - Rozprávka o repke a  Ako psíček a mačička piekli tortu. Prváci vypracúvali pracovný list prirpavený k tejto rozprávke; určovali, ktoré jedlo je zdravé a nezdravé a najviac sa im páčilo, že sa mohli zapájať priamo do dialógov v divadielku, tancovali a pomáhali piecť psíkovi a mačičke tortu. Na záver predstavenia boli odmenení a pochutili si na skutočnej tortičke. Ostatní žiaci 1. stupňa blúdili po chodbách a navštívili komnatu povestí, Malého princa, Danku a Janku, Maťka a Kubka a bosorácku komnatu. Všade na nich čakali tvorivé úlohy zamerané na čítanie, rozvíjanie čitateľskej gramotnosti, na skúšku odvahy, na spoluprácu v skupinách či vo dvojici. V komnate povestí spoznávali slovenské hrady, pomáhali Omarovi oslobodiť Fatimu vykopaním studne a pomáhali zamurovať krásnu Katarínu vo veži a vyzvali na súboj jej milého Franka. Malému princovi pomáhali nájsť priateľov na rôznych planétach a odhaľovali pri tom negatívne ľudské vlastnosti. Na záver si zaspievali pieseň od Darinky Rolincovej - Pieseň o kamarátstve. Danka a Janka si pre nich okrem pozerania rozprávky pripravili pracovný list na čitateľskú gramotnosť a úlohy, ktoré museli robiť vo dvojici so zviazanou rukou. V komnate Maťko a Kubko tvorili záložku a dostali záložky z inej školy, keďže sme sa zapojili do projektu Záložka spája školy. Pozreli si aj rozpávku o Psáli ovce valasi. Skúška odvahy čakala na deti v bosoráckej komnate, kde museli z nádob s hrozivým obsahom vytiahnuť názov čarovného lektvaru. Následne hľadali v komante plnej nástrah skrytý tajný recept na odvar. Prísady (napr. mravčie oči, mačací moč, krv neposlušných detí) si potom nakúpili v Abradakabraka shope, avšak platilo sa nie peniazmi, ale museli splniť rôzne úlohy alebo zložiť prísahy. Potom namiešali čarovný lektvar.

            Deťom sa deň veľmi páčil a ich záujem a radosť na tvárach  potešil žiakov  8.B triedy a 9. ročníka, ktorí komnaty pripravili (Roman Knapík, Timotej Vanák, Patrik Polakovič, Darinka Šestáková, Vivien Gažová, Vanesa Oborilová, Nela Vizinová, Artem Sergachov, Bibiana Brestovanská, Kristína Kulichová, Lucia Hulková, Erik Vrábeľ, Zdenko Šimončič, Timotej Braniš, Matej Jakubčík, Sabína Matejkovičová, Natália Bajcarová, Viktória Virágová, Alex Ponc, Jakub Vozár, Hugo Magula).  Podujatie pre 1. stupeň zorganizovali Mgr. Dzureková a Mgr. Hečková, ktoré ďakujú aj pani klubárkam za výpomoc pri štvrtkovej príprave podujatia a Ing. Machyniakovej za upečenie perníkovej torty pre prvákov. A v neposlednom rade ďakujeme  pani upratovačkám za pochopenie a trpezlivosť s nami pri upratovaní po takejto náročnej akcii :)

          • Vyhodnotenie jesenného zberu papiera

          • Jesenný zber papiera bol úspešný. Spolu sa nám podarilo vyzbierať 6 103 kg papiera. Do zberu sa zapojili všetky triedy, ale čo nás mrzí je, že VI.A a IX.B akoby toto podujatie odignorovali a papier za túto triedu odovzdal len 1 žiak/žiačka. Dúfame, že v jarnom zbere budú aktívnejší.

            Ďakujeme všetkým deťom, ich rodičom či príbuzným a zamestnacom školy, ktorí sa do zberu zapojili. 

            Výsledky

            TRIEDA:    1. miesto 1.A  35kg/žiak   

                               2. miesto 2.B 34,05kg/žiak   

                               3. miesto 3.A  32,29kg/žiak

            Jednotlivci: 1. miesto  Oliver Slovák z 1.B  517 kg

                           2. miesto  Michaela Domoráková zo 7.A 453 kg (ospr. sa v tabuľkej je preklep) 

                           3. miesto Alexander Kasanický z II.B  227 kg (ospr. sa v tabuľkej je preklep) 

            Víťazi aj víťazné triedne kolektívy boli odmenené vecnými cenami zakúpenými z fondu RZ.

            Finančný výťažok za 6 103 kg paiera bude odovzdaný do fondu RZ.

          • Bude sa konať súťaž iBobor

          • V nadchádzajúcom týždni sa bude v škole konať informatická súťaž iBobor. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Zatiaľ sa prihlásilo pomerne málo žiakov, ak máte záujem, ešte sa môžete prihlásiť cez Edupage v časti Súťaže, olympiády

            7.11. 2022 – pondelok         VIII. a IX. ročník –  1. hodina 

            8.11. 2022 – utorok              II. ročník  a III. ročník - 4. hodina

            9.11. 2022 – streda              VI. a VII. ročník – 2. hodina

            11.11. 2022 – piatok            4. ročník 5. hodina, 5. ročník - 6. hodina

          • Zatoč s odpadom

          • Dobrovoľný projekt ZATOČ S ODPADOM

            Okolo odpadu sa točí a závisí náš život. Každý Slovák vyprodukuje 446 kg komunálneho odpadu za rok a toto číslo stále rastie. Staň sa súčasťou kampane a zisti ako môžeš s odpadom zatočiť ty sám. Mgr. Lujza Izakovičová ako koordinátor environmentálnej výchovy zapojila školu do tohto projektu.

            Októbrová výzva bola zameraná na plytvanie potravín. Žiaci si mali pri nakupovaní alebo zbere ovocia a zeleniny vybrať takú, ktorá svojimi tvarmi alebo farbou síce nebola dokonalá, ale chutila rovnako. Práve takéto potraviny, ktoré svojím tvarom alebo veľkosťou nezodpovedajú "ideálom krásy", často končia na smetisku alebo v lepšom prípade v komposte.

            Do tejto výzvy sa zapojili prví odvážlivci - Lukáš Vandák (IV.B), Marcel Miklošovič (V. ročník), Ondrej Kotlárik (V. ročník), Natália Branišová (VII.B), František Kotlárik (VII.B), Valentína Miklošovičová (VIII.A) a Darina Šestáková (VIII.B). Ďakujeme, že ste sa rozhodli urobiť niečo pre prírodu a dúfame, že budete inšpiráciou aj pre ostatných.Kto sa nestihol zapojiť, stále má možnosť tak urobiť v nasledujúcich výzvach.

            Aktuálna je novembrová výzva - ČO MÁME V KOŠI? Tvojou úlohou bude navštíviť bezobalový obchod v tvojom okolí a pozrieť si ponuku výrobkov. Možno ťa prekvapí, čo všetko sa dá kúpiť BEZ OBALU. Ak ťa výzva zaujala, neváhaj a zapoj sa.

            Viac sa dozvieš na stránke:https://www.ewobox.sk/sazp/zatoc-s-odpadom/co-mame-v-kosi

            Nezabudni, že okrem dobrého pocitu každý mesiac prebieha žrebovanie o vecné ceny. Ak sa zapojíš aspoň 3x, máš možnosť dostať sa aj do záverečného žrebovania. Okrem toho, že sa môžeš zapojiť ako jednotlivec, môžeš sa zapojiť aj v rámci školy. Fotografie preto posielaj aj pani učiteľke Izakovičovej na Edupage.

            Mgr. Lujza Izakovičová

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Suchá nad Parnou
        • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421 903 580 155
        • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421903 580 155 Zborovňa + 421 901 920 549 Ekonómka +421 905 680 486, oborilova@zssucha.eu Šk. jedáleň +421 950 885 914, oborilova@zssucha.eu Materská škola +421 910 580 192
        • Suchá nad Parnou 55 919 01 Suchá nad Parnou Slovakia
        • 037836510
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje