• Vianočná akadémia 2023

          • Vianočnou akadémiou si naši žiaci spríjemnili čakanie na Vianoce a v piatok 22.12.2023 v dopoludňajších hodinách spoločne strávili nádherné chvíle sledovaním vystúpení žiakov našej školy. Sála kultúrneho domu  bola v tento predsviatočný čas nabitá do posledného možného miestečka. Kultúrny program, ktorý pripravili žiaci spolu so svojimi učiteľmi, bol aj tento rok veľmi zaujímavý.

            Prvýkrát na pódiu pred takým množstvom divákov stáli naši prváci a zvládli to bravúrne. Vystupujúci nás potešili pásmom kolied a vinšov, rôznorodými tanečnými choreografiami, spevom a scénkami v slovenčine i v angličtine, hrou na flautu a prekvapením tohtoročnej akadémie bol tanec v podaní pani učiteliek a asistentiek. Moderátormi tohtoročnej akadémie boli Nelka Dekanová a Roman Knapík, ktorý sa tejto úlohy zhostili s veľkou noblesou a zvládli to na 100%. Zvukovú stránku mal na starosti Juraj Čambál. Veľké ďakujem patrí pani učiteľke Mgr. Andrejke Kosmálovej za prípravu tohto podujatia, všetkým zamestnancom školy, ktorý sa na jej príprave podieľali a samozrejme skvelým účinkujúcim.

            Všetci prítomní sme mali možnosť na chvíľu sa zastaviť, zamyslieť sa nad pravým významom Vianoc a posolstve, ktoré v sebe tieto sviatky ukrývajú. Najviac v nás zarezonovala pieseň z tanečného vystúpenia žiakov 3. ročníka, keď sa viacerým tisli slzy do očí a Tak mi dovoľte, citovať z tejto piesne:

            Nech sme všetci spolu ako na Vianoce!

            Nech sa máme radi, áno práve to chcem!

            Nech sme k sebe dobrí, také prianie mám!

            Mgr. Katarína Dzureková

          • Súťaž o najkrajšie vyzdobené dvere triedy

          • Posledný školský týždeň v tomto roku bola vyhodnotená súťaž o najkrajšie vyzdobené dvere triedy. Hodnotil sa estetický dojem, ručne vytvorená výzdoba žiakmi triedy (nie kupovaná ozdoba). Porotu tvorili: pani riaditeľka školy, pani školská psychologička, 1 netriedny učiteľ , 1 pani upratovačka a pani špeciálna pedagogička. Ďakujeme všetkým triedam, ktoré sa zapojili a ostatným držíme palce v ďalších súťažiach v novom roku.

            Víťazmi sa stali: 

            Za 1. stupeň - 1. miesto  III.B trieda          Za 2. stupeň  - 1. miesto VIII.A trieda

                                 - 2. miesto I.B trieda                                     - 2. miesto VI. trieda

                                 - 3. miesto IV.A trieda                                   - 3. miesto V.A trieda

            Víťazi získali sladké odmeny a vecnú cenu - zimnú dekoráciu do triedy. Ceny boli zakúpenú z fondu RZ.

             

        • Zmena poplatkov za režijné náklady na stravovanie detí a žiakov
          • Zmena poplatkov za režijné náklady na stravovanie detí a žiakov

          • Vážení rodičia, zriaďovateľ školy Obec Suchá and Parnou, nás informovala, že prijali všeobecne záväzné nariadenie obce Suchá nad Parnou č. 5 /2023, ktoré určuje novú výšku poplatkov, a to:

            • Režijné náklady na stravovanie v školskej jedálni na 5 eur / mesiac. Presný popis poplatku nájdete na stránke obce - na prečítanie tu:  VZN č. 5/2023
            • Zmena platí od 1. januára 2024, to znamená že sme v systéme platieb v Edupage sme prenastavili od 1.1.2024 stravníkom réžijný poplatok 5 eur za mesiac. Režijný poplatok sa
            • Poplatok za MŠ a ŠKD sa nemení.                                            Vedenie školy
          • Hudobný týždeň

          • Predvianočný čas žiaci šiesteho ročníka celej škole spríjemňovali minirozhlasovými reláciami. Počas šiestich vyučovacích dní (11. 12. - 18. 12. 2023) si sadali za mikrofón a ozvláštňovali desiatové prestávky hovoreným slovom i piesňami rozličných hudobných žánrov. Éterom sa rozliehali folklórne piesne, koledy, vážna hudba, ale aj hip-hop a disko. Mladým rozhlasovým moderátorom sa podarilo roztancovať a rozospievať takmer celú školu. Niektorí žiaci a vyučujúci podporili túto školskú akciu aj tým, že zladili svoje oblečenie s hudobným žánrom daného dňa. V škole sa tak ocitli dirigenti, folkloristi či mladí hip-hoperi. Šiestakom ďakujeme za túto vydarenú školskú akciu a veríme, že ich ešte v éteri školského rozhlasu budeme počuť.

            Podujatie pripravili spolu s pani učiteľkou Mgr. Zuzanou Lukačovičovou na hodinách mediálnej výchovy.

          • Pečenie a zdobenie medovníkov v ŠKD.

          • Sviatky Vianoc sa spájajú s množstvom tradícií a jedna z nich je aj pečenie medovníkov. Upiecť a ozdobiť medovník nie je veru jednoduché. V našom školskom klube si to pod vedením pani vychovávateliek mohli vyskúšať aj naše deti. Po vyučovaní pri veselej nálade si tieto tradičné vianočné maškrty nielen napiekli, ale aj vyzdobili. Cesto si vyvaľkali, s radosťou povykrajovali medovníkové figúrky a dozlata ich upiekli. Upečené medovníky si deti vyzdobili. No najchutnejšie na záver bolo to, keď si všetci ochutnali svoje napečené medovníčky a ponúkli nimi aj rodičov na včerajších tvorivých dielničkach.

            V mene detí ďakujeme pani kuchárkam za ich trpezlivosť a pomoc pri pečení.

        • Oznam pre stravníkov
          • Oznam pre stravníkov

          • Vážení stravníci,

            dovoľujeme si Vás upozorniť, že v mesiaci december 2023 je možné odhlásiť sa zo stravy najneskôr do štvrtka 21.12.2023 do 14.00 hod. z dôvodu koncoročnej účtovnej uzávierky za rok 2023.

            Zároveň prosíme všetkých rodičov stravníkov o skontrolovanie platieb v aplikácii Edupage a o uhradenie prípadných nedoplatkov.

            S pozdravo vedúca ŠJ Ing. Zdena Oborilová

             

          • Pozvanie na Pernikiádu

          • Obec suchá nad Parnou pozýva detia rodičov  na PERNIKIÁDU v nedeľu, 17.12.2023 o 15.00 hod. v Kultúrnom dome v Suchej nad Parnou
            Okrem zdobenia perníkov na Vás budú čakať tvorivé dielničky.

            Tešíme sa na Vašu účasť!

          • Prvostupniari na predstavení v Divadle J. Palárika v Trnave

          • Dňa 7.12. navštívili všetky deti z 1. stupňa Divadlo J. Palárika v Trnave. S veľkým očakávaním si pozreli detské predstavenie Ako sa hus vyparádila. Deti obdivovali pekné kostýmy, scénu i samotné priestory divadla. Príbeh bol veľmi poučný, poprepletaný veselými pesničkami. Končil sa myšlienkou: Každý je jedinečný a krásny taký, aký sa narodil. Po predstavení prišiel pozdraviť deti sv. Mikuláš so svojimi pomocníkmi a košom sladkostí. Deti sa mu za sladkosti odvďačili peknými básničkami alebo pesničkami. Nakoniec si deti vychutnali atmosféru vianočných trhov.

            Mgr. Zuzana Malíšková

        • Prerušenie prevádzky MŠ počas vianočných prázdnin
          • Prerušenie prevádzky MŠ počas vianočných prázdnin

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou oznamuje, že v čase vianočných prázdnin bude prerušená prevázdka materskej školy so súhlasom zriaďovateľa , starostu obce Suchá  nad Parnou,   v termíne od 27.12.2023 do 05.01.2024.

            Prevádzka MŠ začne 08.01.2024.

            Prevádzka jre prerušená v súlade so Školským a Prevádzkovým poriadkom na základe prejaveného nízkeho záujmu zákonných zástupcov o pobyt dieťaťa v MŠ v uvedenom období.

          • Exkurzia štvrtákov do Hvezdárne a planetária v Hlohovci

          • Po prebraní učiva na hodinách prírodovedy o vesmíre sa žiaci 4. ročníka zúčastnili exkurzie do Hvezdárne a planetária M.R. Štefánika v Hlohovci. Exkurzia sa deťom veľmi páčila, tým viac, že po prezentácii vyšlo slnko a oni sa mohli vonku cez ďalekohľad pozrieť na škvrny na ňom.

            Mgr. Mišová Želmíra

        • Skrátenie prevádzky MŠ a ŠKD 15.12.2023
          • Skrátenie prevádzky MŠ a ŠKD 15.12.2023

          • V piatok 15.12.2023 bude so súhlasom zriaďovateľa, starostom obce Suchá nad Parnou, z organizačno-prevádzkových dôvodov skrátená prevádzka materskej školy a ŠKD do 15.30.

            Ďakujeme za porozumenie.

          • ZŠ s MŠ na Vianočných trhoch v Suchej nad Parnou

          • Naša škola i škôlka sa zapojili v spolupráci s Rodičovským združením do obecných vianočných trhov a dielničiek 10.12.2022. Žiaci a detičky zo škôlky pod vedením kreatívnych pedagógov pripravili vianočné ozdoby a výrobky na predaj a veľmi krásne výrobky darovali nezištne aj niektorí rodičia. Ďakujeme všetkým rodičom a pedagógom za ich dary a za výpomoc či už pri príprave alebo pri predaji. Výťažok z predaja tvoril 132 eur. Peniaze boli uložené do fondu RZ.

            Na vianočných trhoch pedagógovia zo školy organizovali v spolupráci s obcou tvorivé dielničky a vystupovali na nich žiaci našej školy. Veľmi krásne sa prezentoval pásmom kolied Folklórny krúžok Gabiky Vadovičovej, triedy I.B a V.A, krásnym spevom sa prezentovala Eliška Krajčovičová z V.B, hrou na hudobné nástroje Jakub Mihok, Patrik Srnák. Ďakujeme všetkým pedagógom a žiakom za krásnu reprezentáciu školy v obci.

          • Mikuláš v škole

          • V krásny zasnežený deň nás svojou návštevou potešil sv. Mikuláš s anjelmi a čertami. Zavítal nielen do základnej školy, ale potešil aj najmenšie deti v materskej škole. Deti zaspievali Mikulášovi vianočné piesne či zarecitovali básne. Krásne tóny a hlasy sa niesli najmä z tried na 1. stupni ZŠ. Nenechali sa však zahanbiť ani žiaci deviateho ročníka, ktorí sa Mikulášovi poďakovali krátkou piesňou. Mikuláš so svojou družinou každú triedu odmenil sladkosťou a ovocím. Ďakujeme Mikulášovi, anjelom a čertom za návštevu! Tešíme sa na nich opäť o rok!

            Mgr. Andrea Kosmálová

          • Kam na strednú?

          • Žiaci deviateho ročníka si počas jesenných mesiacov kladú otázku Kam na strednú? Spoločne s triednymi učiteľkami a kariérovou poradkyňou sme pre nich pripravili niekoľko možností, ako sa oboznámiť s možnosťami štúdia.

            12.10.2023 - podujatie Kam na strednú - v Mestskej športovej hale sa odprezentovalo  44 župných stredných škôl a ich odborov, ktoré ponúkajú kvalitné vzdelávanie v Trnavskom kraji. Žiaic mohli získať informácie o školách, duálnom vzdelávaní, župnom Talent centre ale aj zaujímavých benefitoch, ktoré župa študentom počas štúdia ponúka.   Okrem toho sa podujatia zúčastnili aj zástupcovia spoločností a firiem, ktoré spolupracujú so strednými školami v rámci duálneho vzdelávania, trnavské vysoké školy, zástupcovia krízovej linky IPčko a národnej  agentúry ERASMUS+. Počas série podujatí nebudú ani tento rok chýbať ukážky aktivít študentov stredných škôl, ktorí sa  touto formou predvedú pred svojimi budúcimi spolužiakmi.

            2.novembrový týždeň - Eletronické testovnie - eTest z matematickej gramotnosti a z anglického jazyka úroveň B2; testovanie sme pre žiakov zabezpečili v našej škole; koordinátormi boli Mgr. Marián Mihok a Mgr. Viera Gažovičová; výsledky boli žiakom sprítupnené elektronicky a analyzovali ich aj s vyučujúcim predmetov.

            22.11.2023 Interaktívny a profesionálne moderovaný program podporil žiakov v ich rozhodovaní o kariérovej ceste. Absolvovali v moderných priestoroch Talentcentra na Sibírskej ulici v Trnave test na sebapoznanie zameraný na:

            • Záujmy – aký si kariérový typ, v akých činnostiach a povolaniach vieš realizovať tieto záujmy.
            • Všeobecné schopnosti – uplatníš ich naprieč rôznymi typmi štúdia a naprieč povolaniami, je však dobré vedieť, „na čo máš“.
            • Špecifické schopnosti – dokážu Ťa nasmerovať k istému typu štúdia či do istých profesií a povolaní.

            V mesiaci december sa konajú na viacerých školách Dni otvorených dverí, kam žiaci chodia individuálne alebo v sprievode zákonných zástupcov.

          • Zbierka pre psí útulok

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zbierka pre psí útulok.

            Minulý týždeň sa u nás konala dobrovoľná zbierka pre zvieratká v trnavskom útulku. Túto zbierku zorganizovala pani asistentka Lucia Gažová. Čo by to bolo za milovníkov prírody, ak by sa do tejto krásnej aktivity nechceli zapojiť aj deti z nášho enviro-biologického krúžku pod vedením pani učiteľky Blažkovej. Ihneď sa pustili do tvorby plagátov a cez prestávky oslovovali žiakov z prvého i druhého stupňa, aby túto akciu čo najviac spropagovali. Nadišiel očakávaný deň - odovzdanie zbierky do rúk pracovníkov psieho útulku. Prikrývkami a detskými piškótami sme naplnili celý kufor dodávky, a to vďaka VÁM - všetkým dobrovoľným darcom! Pred bránami útulku nás privítali milé pracovníčky, ktoré nás previedli celým areálom. Sprevádzali nás rôzne emócie- smútok nad opustenými stvoreniami, vďačnosť za tvrdú prácu dobrovoľníkov, radosť z milých šteniatok. Ale hlavne - pochopili sme, že každý živý tvor si zaslúži našu úctu a lásku. Držme sa teda hesla, ktoré sme si aj my predsavzali - NEKUPUJ, ALE ADOPTUJ! ❤️

          • Bubnovačka 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bubnovačka 2023.

            Dňa 20.11.2023 sa aj naša škola zapojila do česko-slovenskej akcie s názvom Bubnovačka 2023. Táto akcia sa organizuje už desať rokov za účelom zdvihnutia povedomia o násilí páchanom na deťoch. V našej škole sme sa o v tento deň rozprávali o tom, čo je Dohovor o právach dieťaťa a ako sa ich týka. Potom deti jednu minútu z celej sily bubnovali, búchali alebo klopali ako symbol toho, že táto téma je dôležitá a musí sa o nej neustále hovoriť. Za väčšiu ochranu a detstvo bez násilia sa spojilo takmer 220 000 detí a dospelých od Ašu po Čiernu nad Tisou. Ticho deti pred násilím neochráni! Ochrana pred násilím a prevencia násilia musí riešiť nahlas, komplexne a koordinovane. Ticho nič nerieši. Desiaty ročník podujatia „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2023!“ sa konal na Slovensku pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a v Čechách pod záštitou prezidenta Českej republiky Petra Pavla a Evy Pavlovej, prvej dámy. Organizátori podujatia, Centrum Slniečko, n.o., Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch a Centrum Locika, z. ú. vnímajú desiaty ročník ako výnimočný. „Počet zapojených dosiahol počet, takmer rovnaký, ako počet za deväť predchádzajúcich ročníkov. Naprieč dvomi krajinami bubnovalo 220 000 detí. Zapojenie nielen škôl, ale zástupcov miest, firiem, organizácii, polície, verejnosti, ... nám jasne ukazujú, že téma ochrany detí pred násilím je dôležitá. Veríme, že tisícky zapojených detí bolo dostatočné „hlučných“, aby ich počuli aj tí, ktorí rozhodujú o živote detí bez detí! Pretože len dôsledné rešpektovanie a napĺňanie všetkých článkov Dohovoru o právach dieťaťa na všetkých úrovniach, je cestou, ako pre deti vytvoriť bezpečný priestor pre detstvo bez násilia“, zhrnuli organizátori. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri organizuje podujatie “Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“. Podujatie, ktoré upozorňuje na dôležitosť dlhodobo zanedbávanej ochrany detí pred násilím, poukazuje na potrebu včasnej prevencie v spoločnosti a vyjadruje hlasné NIE, násiliu na deťoch!

          • Školské kolo olympiády z anglického jazyka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školské kolo olympiády z anglického jazyka.

            V novembri sa v našej škole uskutočnilo školské kolo anglického jazyka. Na školskom kole sa zúčastnilo 30 žiakov a žiačok z druhého stupňa a pomocou rôznych úloh si overili svoje vedomosti a schopnosti. 53% účastníkov tohto kola bolo aj úspešným riešiteľom týchto úloh. Súťažilo sa v dvoch skupinách. Skupina 1A boli žiaci a žiačky z piateho, šiesteho a siedmeho ročníka. Skupina 1B boli žiaci a žiačky z ôsmeho a deviateho ročníka. V skupine 1A sa umiestnili títo žiaci a žiačky: 1. Linda Tranžik 2. Hanka Škultétyová 3. Veronika Gažovičová V skupine 1B sa umiestnili títo žiaci a žiačky: 1. Adriana Fabianová 2. Dáša Radvanská 3. Artem Sergachov Všetkým úspešným riešiteľom a výhercom srdečne gratulujeme. Do okresného kola postupujú žiačky z prvého miesta: Linda Tranžik a Adriana Fabianová. Budeme im držať palce, aby sa dobre umiestnili aj v nasledujúcej súťaži.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Suchá nad Parnou
        • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421 903 580 155
        • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421903 580 155 Zborovňa + 421 901 920 549 Ekonómka +421 905 680 486, oborilova@zssucha.eu Šk. jedáleň +421 950 885 914, oborilova@zssucha.eu Materská škola +421 910 580 192
        • Suchá nad Parnou 55 919 01 Suchá nad Parnou Slovakia
        • 037836510
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje