• Jesenné činnosti v materskej škôlke

          • Nový školský rok, nové tváre a prostredie, nové pravidlá, slzičky i radosť...Aj s tým je spätý začiatok školského roka pre škôlkárov. Pre niekoho je zrazu toho nového až príliš veľa a nevie to všetko naraz spracovať a vyrovnať sa s tým. Všetko chce svoj čas a naši škôlkrai si na všetko nové zvykli. Práve septembrové aktivity nám dávali jedinečnú možnosť spoznávať sa a prežívať radosť zo spoločne prežitých chvíľ.

            Jeseň pani bohatá“, aj takto sa spieva pieseň v materskej škole. Jesenná príroda nám ponúkla rozmanité jesenné plody, ktoré sme  využili tvorenie s detičkami pri výtvarných prácach a iných činnostiach. Touto aktivitou sme u detí rozvíjali fantáziu, predstavivosť, praktické zručnosti a estetické cítenie.

            Starí rodičia predstavujú pre svojich vnukov a vnučky zmes lásky, dobrodružstva, tepla domova, občasného porušovania pravidiel a zakázaného ovocia. Z príležitosti ich sviatku deti materskej školy pre svojich starých rodičov vyrobili krásne pozdravy.

            Pani učiteľky MŠ

          • Jesenné výtvory - oddelenie Gabriely Vadovičovej

          • Jeseň nám poskytuje nielen pestrosť farieb, ale aj prírodný materiál, ktorý sme v ŠKD využili na jesenné tvorenie. Deti kreslili, maľovali, odtláčali, lepili, jesennú krásu preniesli do svojich výtvorov, ktorými vyzdobili oddelenia ŠKD a chodby školy.

          • Okresné kolo vo vybíjanej - základné kolo

          • Naše žiačky 6.-7.ročníka odohrali vo štvrtok 27.10.2022 základné kolo súťaže vo vybíjanej na ZŠ Vančurova. V skupine odohrali 3 zápasy proti Brestovanom, Dolným Orešanom a Vančurovej. Deivčatá bojovali so srdcom, kolektívne a podarilo sa im vyhrať dva zápasy s Brestovanmi 15:10, s Dolnými Orešanmi 16:4. S najťažším súperom dievčatá bojovali, avšak podľahli súperovi 9:12. Hneď v  úvode zápasu sme stratili zbytočne 3 lopty, čo nás napokon stálo víťazstvo. Dievčatá sa umiestnili na 2. mieste a ukázali výborný výkon, hrali ako o život. Gratulujeme im k peknému umiestneniu.    

          • Pozorovanie čiastočného zatmenia Slnka v škole

          • V utorok 25. októbra 2022 sme sa stali svedkami jedinečného vesmírneho divadla a pozorovali sme ho počas veľkej prestávky. Ďakujeme p. Šústovi za sprostredkovanie pozorovania tohto úkazu profesionálnym vybavením.  

          • Školské kolo - Olympiáda zo SJL - víťazka Petra Križanová (IX.B)

          • Dňa 13.10.2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského a literatúry (OSJL) v kategórii C pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Žiaci, ktorí o súťaž prejavili záujem, absolvovali 3 časti – online vedomostný test, tvorbu textu a rečnícky prejav. Centrálny online test, ktorý pripravila Slovenská komisia OSJL a Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM), bol jednotný pre všetkých prihlásených žiakov. Ďalšie 2 časti súťaže sme si zorganizovali v škole sami. Žiaci absolvovali všetky 3 časti súťaže v jeden deň, čo preverilo nielen ich vedomosti, ale aj tvorivosť, schopnosť improvizácie, komunikačné zručnosti. Žiaci dostali príležitosť prejaviť sa, poukázať na svoj talent. Sme radi, že sa nám podarilo zorganizovať súťaž s dlhodobou tradíciou a veríme, že sme motivovali ďalších žiakov k práci na sebe. Víťazkou školského kola OSJL sa stala Petra Križanová, žiačka deviateho ročníka, ktorá postupuje do okresného kola súťaže. 

            Mgr. Andrea Kosmálová

          • Deň jablka v ŠKD

          • A do tretice...Zdravej výžive a jabĺčkam sa venovali minulý týždeň aj v školskom klube detí. Pani vychovávateľky s deťmi vonku maľovali, vystrihovali, rozprávali sa o zdravotných účinkoch jablka na náš organizmus alebo sa jednoducho hrali na danú tému. Deti to naozaj veľmi bavilo a užili si spoločne krásne jesenné počasie vonku.

          • Deň jablka - súťaže

          • V tento jesenný októbrový deň sa v našej škole aj súťažilo. Pani učiteľky Mgr. Izakovičová a Ing. Machyniaková pripravili pre žiakov našej školy výstavu jabĺk, súťaž o naj... jablko a súťažný kvíz o jablku. Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili a tu sú víťazi:

            Najťažšie jablko - 1.stupeň Stela Žáková (IV.A), 2.stupeň Valentína Miklošovičová (VIII.A)

            Najkrajšie jablko - 1.stupeň Elizabeth Angletová (IV.B), 2.stupeň Michaela Domoráková (VII.A)

            Najdivnejší tvar - 1.stupeň Lilien M. ďaláková (III.A), 2. stupeň  Tomáš Cisár (IX.A)

            Víťazmi súťažného kvízu sa za 1.stupeň stali E.Angletová a Natália Labaiová zo IV.B, získali 9 bodov zo 14.

            Na druhom stupni vyhrala Bibiana Brestovanská z IX.A, získala 12 bodov zo 14.

          • Deň jablka 21.10.2022 - jablkové hodovanie

          • Ľudová múdrosť hovorí "Každý deň  jablko, od lekára ďaleko."

            Aj tento rok sme si v našej škole opäť pripomenuli DEŇ JABLKA, známy tiež ako Deň pôvodných odrôd jabĺk. V piatok 21.10.2022 sme pre žiakov pripravili viacreo aktivít. Asi najväčší úspech medzi žiakmi malo Jabĺčkové hodovanie, keď si žiaci počas prestávok mohli zakúpiť jablkový koláčik. Také množstvo druhov vynikajúcich koláčikov pokope sme vderu ešte nevideli. Všetkým sa slinky zbiehali. V tejto akcii, ktorú sme pripravili spoločne s rodičmi našich žiakov sa do fondu Rodičovského združenia vyzbieralo 424,80 eur. Odovzdané boli predsedníčke RZ p. Janebovej.

            Chceme sa poďakovať všetkým ochotným rodičom a žiakom, ktorí priniesli napečené koláčiky za ich podporu. Ďakujeme všetkým organizátorom - členom RZ,  pani učiteľkám a asistentkám - a aj pani upratovačkám, ktorým sme narobili "trošku" neporiadku.  Tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity, ktoré spolu s RZ plánujeme.

          • Žiaci z 8. ročníka na stolnotenisovej súťaži

          • Štyria žiaci 8. ročníka (navštevujúci Pingpongový krúžok u Mgr. Mišovej) sa zúčastnili okresného kola (skupinovej fázy) súťaze ZŠ v stolnom tenise. Chlapci sa umiestili na druhom mieste v skupine a postupujú do boja o 4.-6.miesto v okresnej súťaži. Na turnaji vo Voderadoch si poradili s chlapcami zo ZŠ Hrnčiarovce nad Parnou (výhra 3:1 na sety), zo ZŠ Voderady (3:1 na sety) a prehrali zo ZŠ Besst Trnava (1:3). Našim žiakom Jurajovi Čambálovi, Lukášovi Kovačičovi, Timotejovi Vanákovi a Andrejovi Gažovičovi ďakujeme ze reprezentáciu školy a držíme im palce v boji o 4.miesto (v novembri 2022).

          • Vystúpenie žiakov pre seniorov - Mesiac úcty k starším

          • Dňa 18. 10. 2022 sa v Kultúrnom dome v Suchej nad Parnou uskutočnilo posedenie pri príležitosti "Mesiaca úcty k starším". V rámci programu vystúpili naši žiaci, ktorí vytvorili symbolickú kytičku básní, piesní, hrou na flaute či folklórneho vystúpenia pod vedením pani vychovávateľky Gabriely Vadovičovej. Na záver sa predviedli žiaci z dramatického krúžku, pod vedením Mgr. Tatiany Pokrývkovej, humornou scénkou s názvom Únos starkých. Veríme, že sa jednotlivými číslami podarilo všetkým prítomným rozohriať srdcia a vyčariť úsmev na tvárach. Poďakovanie patrí nielen účinkujúcim, ale všetkým žiakom, ktorí pomohli pri tvorbe programu.

            Mgr. Tatiana Pokrývková

        • Prihlasovanie na školské kolo olympiád
          • Prihlasovanie na školské kolo olympiád

          • Milí žiaci 2. stupňa v Edupage Vám bolo sprístupnené prihlasovanie na školské kolo olympiád a súťaží

            v škole sa budú realizovať tieto školské kolá:

            olympiáda v anglickom jazyku a v nemeckom jazyku( termín do 30.11.2022);  

            geografická olympiáda ( termín 23.11.2022),

            dejepisná olympiáda 6.-9.ročník (termín 9.12.2022)

            Pytagoriáda -  3.-5.ročník (7.12.2022); 6.-8.ročník (8.12.2022)

            *matematická olympiáda sa zatiaľ realizuje vo forme domácich kôl, pani učiteľky matematiky dávajú deťom zadania

            Neváhajte a prihláste sa cez Edupage, ak nevieš ako, spýtaj sa tvojho učiteľa daného predmetu.

             

          • Registrácia do súťaže iBobor

          • Milí žiaci 2. - 9. ročníka, informatická súťaž iBOBOR  sa nám už blíži - od 8.11.2022. Nezabudni potvrdiť svoju účasť (upozornenie bolo zaslané na Edupage). Po potvrdení tvojho záujmu ťa pán učiteľ Cisár zaregistruje a pošle súťažný kód. 

            Skús si zmerať svoje vedomosti, zručnosti a logické myslenie s rovesníkmi aj z iných škôl,  v tejto jedinečnej medzinárodnej súťaži.

            Nepotrebuješ nato žiadne špeciálne vedomosti z informatiky. 

            Veľa úspechov!

          • Súťaž v ANJ a NEJ - WocaBee

          • Milí žiaci a rodičia,

            zapojili sme sa do súťaže WocaBee.  WocaBee je aplikácia, ktorá výrazne pomáha žiakom naučiť sa cudzie slovíčka akéhokoľvek jazyka rýchlo, jednoducho a efektívne. V tomto roku pripravili Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž sa uskutoční pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a žiaci získali bezplatne prístup do aplikácie na 1 mesiac. Pre školy pripravili skutočne motivujúce ceny - účasť v šampionáte znamená možnosť získať 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania! Ďalšie ceny sú pripravené pre učiteľov aj žiakov.

            Pani učiteľky Mgr. Jankovičová a Mgr. Lukačovičová rozdali všetkým žiakom 3.-9.ročníka prístupové kódy na ANJ aj NEJ. Budeme radi, ak sa zapojí čo najviac žiakov. Súťaží sa do 31.10.2022; licenciu majú deti bezpleatne do 6.11.2022. Ak budú chcieť pokračovať, škola bude riešiť doobjednanie platenej verzie cca 0,90 eur na žiaka na 1 mesiac na 1 cudzí jazyk.

             

          • Úspech v atletike

          • Tri žiačky našej školy, Kristína Kulichová (IX.A), Soňa Stanová (VIII.A) a Sofia Supeková (VIII.B), dosiahli krásne víťazstvo vo svojom klube AŠK Slávia Trnava. Vybojovali spolu s ostatnými atlétkami majstrovský titul v kategórii starších žiačok.Trnavčanky po minuloročnom piatom mieste získali prvenstvo. So ziskom 208 bodov triumfovali pred Sláviou Trenčín (147) a Našou atletikou Bratislava (133).

            Všetci zo školy sa tešíme z ich úspechu.  A pre nás ostatných? 

            Čo keby sme menej času trávili pri mobiloch a PC? Škola a iné organizácie (v meste alebo v okolí) Ti ponúkajú možnosť lepšie stráviť svoj voľný čas a popritom si nájsť nových kamarátov. Voľné miesta sú ešte v niektorých krúžkoch v škole, stačí sa spýtať učiteľov.

            Blíži sa čas školských kôl súťaží, cez Edupage ti budú poslané pozvánky na registráciu. Áno, stojí to námahu, treba sa na ne pripravovať, ale možno budeš aj ty úspešný. 

          • Šarkaniáda 2022

          • Jesenné slnečné lúče si užívali v utorok 11.10.2022 deti na školskom dvore v ŠKD počas súťažného podujatia Šarkaniáda.

            Prvou úlohou jednotlivých oddelení bolo vytvoriť spoločného veľkého šarkana. Krásne šarkany teraz dotvávrajú jesennú výzdobu školy. Všetky šarkany boli zaradené do hlasovania o Najklubárskeho šarkana.

            V hlasovaní našich zamestnancov zvíťazil šarkan z oddelenia Gabriely Vadovičovej vyzdobený odtlačkami rúk detí. Deti získali za odmenu lízanky.

            V hlasovaní žiakov 2. stupňa zvíťazil šarkan oddelenia Bc. Andrey Horákovej vytvorený z flisu. Deti získali špeciálnu výhru, sladké palacinky na obed v pondelok 17.10.2022.

            Aj keď nám vietor nefúkal a museli sme zrušiť spoločné púšťania šarkana) na dobrej nálade a zábave to podujatiu neubralo. Deťom sa veľmi páčili zábavno-tvorivé súťaže, ktoré pre nich pripravili žiaci 9. ročníka - Bibiana Brestovanská, Lívia Domoráková, Kristína Kulichová, Petra Križanová, Alexandra Janechová, Adelka Benedeková, Viktor Hájiček, Boris Mesíček, Matúš Fridrich a Hugo Magula, s p. uč. Dzurekovou. Deti sa pokúsili nakŕmiť šarkana (hod gaštanom do úst šarkanovi), vytvárali útvary, obrázky z prírodných materiálov, zasúťažili si v v hre piškvorky, hrali pantomímu a precvičili si hravou formou aj počítanie. Deti za odmenu získali drobnú sladkú odmenu, ale oveľa viac nás potešilo, že sa deti viac tešili z hier ako zo sladkosti.

          • Literárno-dejepisná exkurzia deviatakov v Modre

          • V piatok 7.10.2022 sa žiaci 9.A a 9.B triedy zúčastnili literárnej exkurzie do Modry. Žiakov sprevádzala Mgr. Lujza Izakovičová a Mgr. Andrea Kosmálová. Naše prvé kroky viedli na cintorín k hrobu Ľudovíta Štúra. Štúrovým chodníkom sme sa presunuli do Múzea Ľudovíta Štúra, ktorým nás previedla sprievodkyňa. Expozícia žiakom priblížila významné udalosti, osoby, činy, diela, ktoré sa spájajú s naším kodifikátorom spisovnej slovenčiny. Žiaci mali možnosť vidieť dobové predmety, fotografie či zbraň, ktorá Štúrovi spôsobila smrť. Súčasťou múzea je aj Pamätná izba, v ktorej Štúr strávil posledné týždne svojho života. Exkurzia bola spríjemnená krásnym jesenným počasím a slnkom zaliatou oblohou.

            Mgr. Andrea Kosmálová

          • V Obecnej knižnici v Suchej nad Parnou

          • Dňa 05. 10. 2022 žiaci V. triedy spolu s pani učiteľkou Mgr. Tatianou Pokrývkovou a pedagogickou asistentku Gabrielou Vadovičovou navštívili knižnicu na Obecnom úrade v Suchej nad Parnou. Počas tejto návštevy nás jej priestormi sprevádzala pani Helena Tajcnárová, ktorá piatakom vysvetlila, že knižnica slúži na požičiavanie kníh a tiež ako centrum voľného času pre verejnosť, hlavne deti, ktoré tu môžu zmysluplne tráviť voľný čas pri knihe alebo spoločenských hrách. Piataci sa potom rozišli po knižnici, aby si prezreli jednotlivé knihy a tiež sa mohli zapísať, a založiť si nový čitateľský preukaz. Takáto forma vyučovacej hodiny sa žiakom veľmi páčila a mnohých z nich nadchla. Veríme, že žiaci sa aj takto dostanú k častejšiemu čítaniu kníh.

            Mgr. Tatiana Pokrývková

          • Návšteva z Afriky na hodine ANJ u deviatakov

          • Vo štvrtok 6.10.2022 navštívil našich deviatakov v škole učiteľ anglického jazyka z Juhoafrickej republiky, pán Steven Gouws, s ktorým sa po anglicky porozprávali o jeho súčasnom živote na Slovensku. Žiakom predstavil svoju záľubu v hydroponickom pestovaní čili papričiek a porozprával im pár zaujímavostí o živote v južnej Afrike. Tiež im ponúkol pár veľmi dobrých myšlienok na zamyslenie o živote na Slovensku v porovnaní s jeho domovinou. Ani deviataci sa nedali zahanbiť a vypytovali sa ho na jeho zážitky, obľúbené jedlá, názory a pod. Atmosféra bola veľmi príjemná, native speaker bol veľmi spontánny, vtipný a pohotový. Žiaci mali jedinečnú príležitosť oboznámiť sa s originálnou podobou anglického jazyka a precvičiť si hlavne konverzáciu a výslovnosť. 

            Ďakujeme Mgr. Elene Jankovičovej za zorganizovanie. 

          • Bude Šarkaniáda v ŠKD

          • Po minuloročnom úspechu sme sa rozhodli pokračovať v Šarkaniáde aj tento rok. Vyšantíme sa s klubármi v utorok 11.10.2022 na školskom ihrisku od 14.00 hod. V prípade nepriaznivého počasia budeme informovať o zmene termínu. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Suchá nad Parnou
      • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421 903 580 155
      • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421903 580 155 Zborovňa + 421 901 920 549 Ekonómka +421 905 680 486, oborilova@zssucha.eu Šk. jedáleň +421 950 885 914, oborilova@zssucha.eu Materská škola +421 910 580 192
      • Suchá nad Parnou 55 919 01 Suchá nad Parnou Slovakia
      • 037836510
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje