• Nepremeškajme termín na 2% z dane - do 30.4.2023

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše občianske združenie – Rodičovské združenie ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!   

              Financie takto získané používame na nákup učebných pomôcok, na dovybavenie a renováciu tried, na zabezpečenie celoškolských aktivít ako Deň detí, Deň Zeme, Deň školských knižníc a pod., na nákup odmien za súťaže žiakov a pod.) V tomto roku chce škola začať s renováciou šatní v hlavnej budove školy, avšak bude k tomu potrebovať aj finančnú a dobrovoľnícku výpomoc od RZ.

              Rodičovské združenie tvorí plánovaný rozpočet a hlasovaním rozhoduje, na čo sa použijú finančné prostriedky z rodičovského účtu, ktoré nie sú darcom viazané na konkrétny účel. Rodičovským účtom disponujú výlučne poverení zástupcovia rodičov, nedisponujú ním zamestnanci ani vedenie školy. Raz ročne - na začiatku nového školského roka- rodičovský pokladník predloží Rade rodičov písomné vyúčtovanie použitých prostriedkov. Viac sa o nich dočítate v sekcii základná škola - Rodičovské združenie - https://zssucha.edupage.org/a/zastupcovia-rz

              a máte tu zverejnené aj správy z minulých období https://zssucha.edupage.org/a/financne-spravy

              Táto forma podpory je pre Združenie rodičov dôležitá a budeme za ňu vďační. 

              Ako to urobiť?

            • Vyplniť tlačivo: Vyhlásenie 2% pre ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou

            •  

              Pokiaľ ste fyzická osoba, ktorej daňové priznanie robí zamestnávateľ, požiadajte ho o Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti. Toto potvrdenie treba priložiť k tlačivu   Tlačivo je dostupné aj v škole a môžeme Vám ho poslať, stačí kontaktovať cez edupage tr. učiteľku alebo Mgr. Dzurekovú. Vypísané tlačivo spolu s potvrdením o zaplatení dane môžete doručiť škole a členovia RZ ho odovzdajú na daňový úrad  alebo ho môžete doručiť vy do 30.4.2023 Daňovému úradu

              V mene detí našej školy a škôlky vopred ďakujeme za každú podporu. 

            • Údaje na 2%:

              Obchodné meno: Rodičovské združenie ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou

              Sídlo: Suchá nad Parnou 55

              IČO: 3 7 9 9 0 1 0 1

               

          • Deň Zeme - celoškolské podujatie 21.4.2023

          • Aj Zem slávi svoj sviatok (22.4.) a pri tejto príležitosti sa v škole pripravuje celoškolské podujatie vo forme tvorivých a  náučno-súťažných aktivít.

            Kedy? V piatok 21.4.2023   od 7.40 do 12.00 hod.

            Po skončení podujatia sa pre žiakov vyučovanie končí, ŠKD je v prevádzke. 

          • Dotácia na stravu od 1.5.2023

          • Od 1. mája 2023 bude obnovená dotácia na stravu.

            Nárok majú:    všetci žiaci ZŠ (1--9.ročník)

                                     predškoláci v MŠ 

            Nebude sa prihliadať  na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa. To znamená, že na dieťa si môže uplatňovať dotáciu na stravu aj v prípade, že naň rodič poberá daňový bonus.

            AKO POŽIADAŤ o dotáciu?

            Ak chce rodič poberať dotáciu na stravu dieťaťa, musí o ňu požiadať, bez žiadosti nie sú dotácie možné. Každý z Vás si v týchto dňoch môže požiadať o dotáciu na stravu - cez edupage (v sekcii Žiadosti/Vyhlásenia), preto Vám zasielame návod ako postupovať pri podaní žiadosti. Návod nájdete v súboroch nižšie. 

            https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450 

            UPOZORNENIE!  TERMÍN podávania žiadosti o dotáciu v našej škole je DO 17.4.2023!!!

            Keď si rodič žiadosť  nepodá, nebude mať automaticky dieťa nárok na dotáciu. 

            Dotácia na stravu sa neposkytuje : ak sa žiak nezúčastnil vyučovania alebo, ak žiak neodobral obed.

            NOVÍ STRAVNÍCI od 1.5.2023:

            Noví stravníci, ktorí sa doteraz nestravovali, ale mali by od 01.05.2023 záujem o stravovanie v ŠJ, musia sa prihlásiť na stravu cez prihlášku, ktorú tiež prikladáme. Treba ju vyplniť a doručiť vedúcej jedállne. 

            Prihláška do školskej jedálne pre nových stravníkov  Prihláška pre nových stravníkov

               Žiadame zákonných zástupcov dieťaťa, ktorých dieťa vyžaduje OSOBITNÉ stravovanie, aby vyplnili prihlášku a pridali aj DOKLAD, ktorý podľa posúdenia ošetrujúceho lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie

            Dotáciana  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eurza každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1]odobralo obed,
            • 2,10 eurza každý deň,v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eurza každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            PLATBY ZA OBEDY budú v systéme upravené 18.4.2023 po sumarizovaní žiadostí o dotáciu. 

            [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

             

            VIAC INFORMÁCII k dotáciám nájdete na 

            https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/socialne-veci/pomoc-v-hmotnej-nudzi-a-statne-socialne-davky/dotacie-pre-deti-na-stravu-a-skolske-potreby/poskytovanie-dotacie-na-stravu-od-01.05.2023.html?page_id=1255775

        • Triedne aktívy rodičovského združenia - 19.4.2023
          • Triedne aktívy rodičovského združenia - 19.4.2023

          • Vážení zákonní zástupcovia, 

            11. apríla 2024 (štvrtok) sa uskutočnia  triedne rodičovské združenia zamerané na výchovno-vzdelávacie výsledky žiakov za 3.štvrťrok školského roka.

            O presnom čase a o forme RZ  Vás budú informovať triedni učitelia formou správy v Edupage.

            V čase rodičovských združení Vám budú k dispozícii všetci učitelia na konzultácie od 15.30 do 17.30 hod.

            V prípade, že potrebujete konzultáciu v inom čase treba sa dohodnúť s učiteľmi správou cez Edupage.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

          • Noc s Andersenom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc s Andersenom.

            Dňa 31. marca 2023 sa v našej škole uskutočnila akcia "Noc s Andersenom". Žiaci prichádzali do školy s cieľom zabaviť sa a užiť si "prespávačku" v škole. Každý sa zaregistroval, získal preukaz a vyrobil si lístok so svojou menovkou a názvom najobľúbenejšej knihy. List potom pripevnil na papierový strom. Žiaci sa potom rozdelili do skupín. Každá skupina potom plnila zábavné úlohy na jednotlivých stanovištiach. Na jednom z nich sa dokonca stretli "s pánom Andersenom", ktorý im porozprával niečo zo svojho života a prečítal zo svojich diel. Ďalšími stanovišťami boli tvorivé dielničky. V nich si každý vyrobil nádhernú záložku a obal na knihu. Na stanovišti s vedomostnými úlohami sa deti výborne zabavili rozprávkovými hádankami, riešili hlavolamy, spájali rozprávkové dvojice. Precvičili si tiež čítanie z porozumením, kedy vykonávali rôzne činnosti, podľa pokynov na papieriku. Vždy jeden vykonával činnosť, ostatní hádali, čo mal urobiť. Veľa zábavy si užili na rozprávkovo-športovom stanovišti. Tam si svoje čitateľské zručnosti precvičili na zábavných pohybových aktivitách. Zhadzovali dračie hlavy, pomáhali bosorkám s prepravou, brodili sa začarovaným lesom, cvičili si postreh. Na poslednom stanovišti riešili interaktívny minitestík s rozprávkovými úlohami. Po jeho zvládnutí si pozreli kreslenú rozprávku od H. Ch. Andersena - Škaredé káčatko. Počas plnení úloh však nezabudli ani na zásoby prinesené z domu a spoločne sa navečerali. Po splnení aktivít sa postupne pripravovali na spánok. Umyli si zuby, prezliekli do pyžám a pripravili si potreby na spanie. Po uložení sa do "postelí" počúvali rozprávky od známych rozprávkarov v podaní pani učiteliek. Ráno, po zobudení a rannej hygiene, sa spoločne naraňajkovali, upratali triedy a s netrpezlivosťou čakali na rodičov. Dojmy detí boli veľmi pozitívne. Zostali im pekné zážitky. Mgr. Hečková

            V mene školy ďakujeme naši pani učiteľkám a vychovávateľkám- Mgr. Hečkovej, Mgr. Miklánkovej, Mgr. Mišovej, Mgr. Lukačovičovej, p. Krajáčovej, Vadovičovej, Matúškovej, Horákovej, Vandákovej - za pripravenie tohto podujatia. Potešilo nás aj zapojenie sa našich bývalých žiačok (K. Vadovičovej a L. Hečkovej) a žiačok zo 7. B N. Liptákovej a D. Radvanske, ktoré sa z vlasntje iniciatívy ponúkli ako dobrovoľné pomocníčky. 

            Podujatie Noc s Andersenom sa organizuje v knižniciach a školách mnohých krajín. Je oslavou Medzinárodného dňa detskej knihy, ktorý sa slávi vždy 2. apríla na výročie narodenia H. CH. Andersena. Noc s Andersenom je podujatie, ktoré prvýkrát zorganizovala Knihovna B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti v roku 2000. Noc s Andersenom je jednou z najatraktívnejších aktivít knižníc, ktorou je podporovaný záujem detí o knižnice a čítanie. Podujatie na Slovensku  koordinuje Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. 

          • Marec-mesiac knihy v ŠKD

          • Aj v školskom klube detí pripravili pani vychovávateľky aitivity a úlohy pre deti našej školy a zobrali ich do obecnej knižnice. Deťom sa veľmi páčila súťaž, v ktorej hádali názvy rozprávok, alej rozprávkové sudoku a iné hravé úlohy. Nakoniec si deti vybrali a požičali knižky domov.

          • Ponožková výzva a Deň vody

          • Mesiac marec nám každoročné prináša rôzne výzvy a svetové dni. Deti z 3.,4, a 5. oddelenia zapojili pani vychovávateľky do týchto aktivít.

            #PonozkovaVyzva - 21. marca si pripomenuli  Svetový deň Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Aj v ŠKD deťom vysvetlili podstatu a prejavy Downovho syndrómomu. Popri tvorení sa rozprávali o tom, že aj deti s Downovým syndrómom môžu byť ich kamaráti a o tom, ako by sme im mohli pomôcť. 

            22.marec - Deň vody - V školskom klube  sa radi k oslave tejto dôležitej tekutiny pripojili. O vode sa rozprávali, maľovali , vytvorili spoločne krásnu rybu a  rozprávali sa o šetrení vodou, lebo hoci je obyčajná, je vzácna. 

          • Jarné tvorenie - ŠKD oddelenie Beatky Vandákovej

          • Jar sa nám síce prebúdza tohto roku pomaličky, ale deti v ŠKD pracujú usilovne ako včeličky. V oddelení ŠKD Beatky Vandákovej sa rozlúčili so zimou a tvoria výrobky s jarnými a veľkonočnými motívmi. Baby, traste sa, šibáky si už upletené! 

          • Dotácia na stravu od 1.5.2023

          • Od 1. mája 2023 bude obnovená dotácia na stravu.

            Nárok majú:    všetci žiaci ZŠ (1--9.ročník)

                                     predškoláci v MŠ 

            Nebude sa prihliadať  na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa. To znamená, že na dieťa si môže uplatňovať dotáciu na stravu aj v prípade, že naň rodič poberá daňový bonus.

            AKO POŽIADAŤ o dotáciu?

            Ak chce rodič poberať dotáciu na stravu dieťaťa, musí o ňu požiadať, bez žiadosti nie sú dotácie možné. Každý z Vás si v týchto dňoch môže požiadať o dotáciu na stravu - cez edupage (v sekcii Žiadosti/Vyhlásenia), preto Vám zasielame návod ako postupovať pri podaní žiadosti. Návod nájdete v súboroch nižšie. 

            https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450 

            UPOZORNENIE!  TERMÍN podávania žiadosti o dotáciu v našej škole je DO 17.4.2023!!!

            Keď si rodič žiadosť  nepodá, nebude mať automaticky dieťa nárok na dotáciu. 

            Dotácia na stravu sa neposkytuje : ak sa žiak nezúčastnil vyučovania alebo, ak žiak neodobral obed.

            NOVÍ STRAVNÍCI od 1.5.2023:

            Noví stravníci, ktorí sa doteraz nestravovali, ale mali by od 01.05.2023 záujem o stravovanie v ŠJ, musia sa prihlásiť na stravu cez prihlášku, ktorú tiež prikladáme. Treba ju vyplniť a doručiť vedúcej jedállne. 

            Prihláška do školskej jedálne pre nových stravníkov  Prihláška pre nových stravníkov

               Žiadame zákonných zástupcov dieťaťa, ktorých dieťa vyžaduje OSOBITNÉ stravovanie, aby vyplnili prihlášku a pridali aj DOKLAD, ktorý podľa posúdenia ošetrujúceho lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie

            Dotáciana  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eurza každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1]odobralo obed,
            • 2,10 eurza každý deň,v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eurza každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            PLATBY ZA OBEDY budú v systéme upravené 18.4.2023 po sumarizovaní žiadostí o dotáciu. 

            [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

             

            VIAC INFORMÁCII k dotáciám nájdete na 

            https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/socialne-veci/pomoc-v-hmotnej-nudzi-a-statne-socialne-davky/dotacie-pre-deti-na-stravu-a-skolske-potreby/poskytovanie-dotacie-na-stravu-od-01.05.2023.html?page_id=1255775

          • 28.marec - Deň učiteľov

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov ďakujem všetkým našim zamestnancom - pedagogickým i nepedagogickým, súčasným i bývalým - za ich prácu, za to, že sa rozhodli venovať svoj potenciál a srdce profesii, ktorá vychováva budúce generácie. Prajem všetkým veľa zdravia, veľa tvorivých síl a pracovného elánu. 

            Mgr. Marián Mihok, riaditeľ školy

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA ŠKOL. ROKA 2023/2024

            • V súlade s Vyhláškou  MŠ SR č.320/2008 Zb. o základnej škole a Zákonom č. 245/2008 Zb. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov riaditeľ školy oznamuje rodičom, že

              zápis do 1. ročníka ZŠ v Suchej nad Parnou na školský rok 2023/2024 sa uskutoční 

              vo štvrtok 13.4.2023 od 12:30 hod. do 17:00 hod.

              Pred zápisom treba vyplniť elektronickú prihlášku (na hornej lište našej stránky), alebo na tomto odkaze Elektronická prihláška | Základná škola s materskou školou Suchá nad Parnou (edupage.org) 

              Pri vypisovaní používajte diakritiku (mäkčene, dĺžne aj veľké písmená).

              Vážení rodičia, chceme Vás požiadať o vytlačenie a vyplnenie tlačiva ohľadom podpisov zákonných zástupcov - ak sa dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie o prijatí možno doručiť len jednému z nich, čo by škole pomohlo, aby nemusela vydávať rozhodnutia obom rodičom. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením  podľa § 144a ods. 4 školského zákona - Súhlas ZZ s vydaním jedného rozhodnutia 

              Ak túto možnosť nemáte, vyplníte tlačivo priamo v škole, ale vtedy je nutná účasť oboch rodičov. 

              Ak nemáte možnosť elektronicky komunikovať so školou ani vytlačiť si dokumenty zo stránky školy, vyzdvihnite si všetky potrebné tlačivá v škole do 5.4.2023. Termín si dohodnite na tel. čísle 0901 920 516. Všetky vyplnené dokumenty prinesiete v čase zápisu do školy.                                          

              Dôležité informácie súvisiace so zápisom:

              Zákonný zástupca dieťaťa vykoná zápis dieťaťa v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má dieťa (žiak) trvalý pobyt (spádová škola). Náš školský obvod tvoria obce Suchá nad Parnou, Košolná , Dlhá a Zvončín. Takéto dieťa je riaditeľ spádovej školy povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky.

              Všetky ďalšie dôležité informácie dostanete pri našom osobnom stretnutí s Vami .

              Mgr. Marián Mihok

              riaditeľ školy

              • Ak ste vyplnili elektronickú prihlášku – v čase zápisu ju prídete podpísať do školy. Prineste si aj rodný list dieťaťa a občianske preukazy. Nutná je účasť obidvoch zákonných zástupcov. V inom prípade, potrebujeme písomný súhlas druhého zákonného zástupcu. Tlačivo nájdete tu: Čestné vyhlásenie druhého ZZ                                               
              • Do prvého ročníka sa prijíma dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku /do 31.8./ dovŕšilo šiesty rok veku a dosiahlo školskú spôsobilosť.
              • Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to po splnení 3 podmienok: a) súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, b) súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast, c) potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole 
              • V súlade so zákonom o rodine, zápisu sa zúčastňuje dieťa so zákonným zástupcom. Pri zápise je potrebný občiansky preukaz zákonného zástupcu a rodný list dieťaťa.
              • Zákonný zástupca dieťaťa je povinný pri zápise uviesť  osobné údaje v súlade so školským zákonom.
              • Pri zápise sa kladie dôraz na primeranú telesnú, psychickú a sociálnu vyspelosť dieťaťa a tiež jeho motorické schopnosti. To pri zápise môže okrem pedagógov posudzovať aj prizvaný odborný zamestnanec- psychológ, školský špeciálny pedagóg.
              • Do 1. ročníka našej ZŠ je možné zapísať aj dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zdravotne postihnuté dieťa alebo dieťa s intelektovým nadaním. Tieto deti budú vzdelávané v klasickej triede formou individuálnej integrácie.
              • O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľ školy do 15. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.
              • Pokiaľ sa zákonný zástupca rozhodne zmeniť školu dieťaťa dodatočne po zápise, musí to oznámiť predchádzajúcej škole najneskôr do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.
              • Ak má dieťa zdravotný problém, mal by o tom rodič vo vlastnom záujme a predovšetkým v záujme svojho dieťaťa informovať pri jeho zápise do školy.
              • Ak dieťa po dovŕšení 6. roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť (nedosiahlo potrebnú zrelosť v niektorej z hlavných vývojových oblastí vývinu dieťaťa - telesnej, mentálnej, sociálnej, emocionálnej, má zdravotné problémy). môže rodič požiadať riaditeľa materskej školy o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole - Vzor žiadosti
                • K tejto žiadosti sú potrebné nasledujúce doklady:
                  • odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast
                  • odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie 
                  • informovaný súhlas zákonného zástupcu - VZOR TU
          • Za čistú Suchú

          • V sobotu 25.3.2023 obec Suchá nad Parnou organizuje dobrovoľnícke čistenie obce, do ktorého sa zapojí aj turistický krúžok našej školy, ak sa chcete k nám pridať, zraz je o 7:45 pred Kultúrnym domom v Suchej nad Parnou.

          • Riaditeľské voľno pre 5.-8.ročník

          • Oznámenie o riaditeľskom voľne pre žiakov 5.-8. ročníka

            V zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov  riaditeľ Základnej školy s materskou školou Suchá nad Parnou  udeľuje žiakom 5. – 8. ročníka riaditeľské voľno dňa 22.marca 2023 (streda) z dôvodu konania písomného testovania žiakov deviateho ročníka T 9 -2023. Uvedení žiaci budú odhlásení z obedov.

            Ostatní žiaci 1.stupňa sa vyučujú podľa stanoveného rozvrhu hodín.

            Mgr. Marián Mihok

            riaditeľ školy

          • Jarné tvorenie - hodiny techniky s Mgr. Malíškovou

          • Na hodinách techniky sa žiaci 6. ročníka pod vedením kreatívnej pani učiteľky Malíškovej zdokonaľovali v zručnostiach aranžovania a z rôznych materiálov vyrábali jarné a veľkonočné dekorácie z rôznych materiálov a  rôznami technikami. Z ich fotografií vidno, že ich táto práca bavila a podarilo sa im vytvoriť krásne a zaujímavé dekorácie. 

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA ŠKOL. ROKA 2023/2024

          • V súlade s Vyhláškou  MŠ SR č.320/2008 Zb. o základnej škole a Zákonom č. 245/2008 Zb. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov riaditeľ školy oznamuje rodičom, že

            zápis do 1. ročníka ZŠ v Suchej nad Parnou na školský rok 2023/2024 sa uskutoční 

            vo štvrtok 13.4.2023 od 12:30 hod. do 17:00 hod.

            Pred zápisom treba vyplniť elektronickú prihlášku (na hornej lište našej stránky), alebo na tomto odkaze Elektronická prihláška | Základná škola s materskou školou Suchá nad Parnou (edupage.org) 

            Pri vypisovaní používajte diakritiku (mäkčene, dĺžne aj veľké písmená).

            • Ak ste vyplnili elektronickú prihlášku – v čase zápisu ju prídete podpísať do školy. Prineste si aj rodný list dieťaťa a občianske preukazy. Nutná je účasť obidvoch zákonných zástupcov. V inom prípade, potrebujeme písomný súhlas druhého zákonného zástupcu. Tlačivo nájdete tu: Čestné vyhlásenie druhého ZZ                                               

            Vážení rodičia, chceme Vás požiadať o vytlačenie a vyplnenie tlačiva ohľadom podpisov zákonných zástupcov - ak sa dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie o prijatí možno doručiť len jednému z nich, čo by škole pomohlo, aby nemusela vydávať rozhodnutia obom rodičom. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením  podľa § 144a ods. 4 školského zákona - Súhlas ZZ s vydaním jedného rozhodnutia 

            Ak túto možnosť nemáte, vyplníte tlačivo priamo v škole, ale vtedy je nutná účasť oboch rodičov. 

            Ak nemáte možnosť elektronicky komunikovať so školou ani vytlačiť si dokumenty zo stránky školy, vyzdvihnite si všetky potrebné tlačivá v škole do 5.4.2023. Termín si dohodnite na tel. čísle 0901 920 516. Všetky vyplnené dokumenty prinesiete v čase zápisu do školy.                                          

            Dôležité informácie súvisiace so zápisom:

            Zákonný zástupca dieťaťa vykoná zápis dieťaťa v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má dieťa (žiak) trvalý pobyt (spádová škola). Náš školský obvod tvoria obce Suchá nad Parnou, Košolná , Dlhá a Zvončín. Takéto dieťa je riaditeľ spádovej školy povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky.

            • Do prvého ročníka sa prijíma dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku /do 31.8./ dovŕšilo šiesty rok veku a dosiahlo školskú spôsobilosť.
            • Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to po splnení 3 podmienok: a) súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, b) súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast, c) potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole 
            • V súlade so zákonom o rodine, zápisu sa zúčastňuje dieťa so zákonným zástupcom. Pri zápise je potrebný občiansky preukaz zákonného zástupcu a rodný list dieťaťa.
            • Zákonný zástupca dieťaťa je povinný pri zápise uviesť  osobné údaje v súlade so školským zákonom.
            • Pri zápise sa kladie dôraz na primeranú telesnú, psychickú a sociálnu vyspelosť dieťaťa a tiež jeho motorické schopnosti. To pri zápise môže okrem pedagógov posudzovať aj prizvaný odborný zamestnanec- psychológ, školský špeciálny pedagóg.
            • Do 1. ročníka našej ZŠ je možné zapísať aj dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zdravotne postihnuté dieťa alebo dieťa s intelektovým nadaním. Tieto deti budú vzdelávané v klasickej triede formou individuálnej integrácie.
            • O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľ školy do 15. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.
            • Pokiaľ sa zákonný zástupca rozhodne zmeniť školu dieťaťa dodatočne po zápise, musí to oznámiť predchádzajúcej škole najneskôr do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.
            • Ak dieťa po dovŕšení 6. roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť (nedosiahlo potrebnú zrelosť v niektorej z hlavných vývojových oblastí vývinu dieťaťa - telesnej, mentálnej, sociálnej, emocionálnej, má zdravotné problémy). môže rodič požiadať riaditeľa materskej školy o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole - Vzor žiadosti

             

            Súčasťou takejto žiadosti o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole je:

            • odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast
            • odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie 
            • informovaný súhlas zákonného zástupcu - VZOR TU
            • Ak má dieťa zdravotný problém, mal by o tom rodič vo vlastnom záujme a predovšetkým v záujme svojho dieťaťa informovať pri jeho zápise do školy.

             

            Všetky ďalšie dôležité informácie dostanete pri našom osobnom stretnutí s Vami .

            Mgr. Marián Mihok

            riaditeľ školy

             

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Naša škola sa zapojila do projektu „Olympijský odznak všestrannosti“ (OLOV). Ide o dobrovoľný športový projekt SOŠV realizovaný na školách, ktorý je zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. V tomto školskom roku sú školské kolá projektu OLOV určené pre žiakov 6. – 9. ročníka ZŠ. Cieľom projektu je aktivácia detí k pravidelnému športovaniu, motivácia rozvíjať všetky pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie, identifikácia talentovaných žiakov smerom k ich prípadnej ďalšej športovej výkonnostnej úrovni vo vybranom športe a tiež podpora súťaživosti. Projekt prebiehal formou testovania počas hodín telesnej a športovej výchovy. Boli zistené biometrické údaje žiakov– váha a výška. Následne boli žiaci testovaní pomocou batérie šiestich testov, konkrétne skok z miesta, člnkový beh 10x5m, hod plnou loptou 2kg, vytrvalostný beep test, výdrž v zhybe a sed-ľah za 30s. Výsledky testov boli odoslané na vyhodnotenie. Každému výkonu žiaka v každej z vyššie uvedených disciplín sa prideľuje bodové ohodnotenie podľa tabuliek. Tabuľky sú odlišné v závislosti od pohlavia a roku narodenia. Žiaci, ktorí dosiahnu určitú úroveň výsledkov, môžu získali odznak rôznych úrovní (bronzový, strieborný, zlatý). Najlepší žiaci postúpili do vyššieho kola súťaže. Zo všetkých zapojených žiakov a žiačok na Slovensku (cez 32 000) získalo zlatý odznak 704 žiakov. 

            Mgr. Ľudmila Kalužáková, koordinátorka OVLOV v škole

            Viac o výsledkoch školských kôl sa dozviete na 

            https://www.olympic.sk/olov-statistiky-2022-23?view-context=odznakvsestrannosti&fbclid=IwAR3Ph-81p_ogsVIpNOEcVFiLywvDV7lLM4veaRCUtT1tLK8G2wmrQK4Vm1I

          • Lyžiarsky výcvik siedmakov Žiar-Dolinky

          • V dňoch od 27.2.2023 do 5.3.2023 boli žiaci našej základnej školy na lyžiarskom výcviku v Západných Tatrách v lyžiarskom stredisku Žiar-Dolinky. Kurzu sa zúčastnilo 29 žiakov. Boli s nimi pedagógovia Mgr. Miroslav Krištofík, Mgr. Ľudmila Kalužáková a lyžiarsky inštruktor zo strediska Tomáš Dzuroška.  Všetci žiaci, ktorí nevedeli lyžovať, zvládli základnú techniku zjazdového lyžovania a tí, ktorí vedeli lyžovať sa ešte viac zdokonalili a vylepšovali svoju techniku lyžovania. Užili si spoločne veľa zábavy, turistickú vychádzku do Medvedej štôlne, prednášku Horskej záchrannej služby s praktickými ukážkami a zažili atmosféru regionálnej lyžiarskej súťaže Liptovský pohár. Pri tejto príležitosti boli oslovení Slovenským rozhlasom naši dvaja žiaci, Nina Liptáková a Lukáš Rábara, ktorí spolu s pani učiteľkou poskytli rozhovor o priebehu lyžiarskeho výcviku a o ich spokojnosti so strediskom. A tak sa zhodou náhod lyžiarsky výcvik zo školy zo Suchej nad Parnou ocitol v éteri Slovenského rozhlasu :)

        • ZMENA V PREVÁDZKE ŠKOLSKEJ JEDÁLNE
          • ZMENA V PREVÁDZKE ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Základná škola s materskou školou po konzultácii so zriaďovateľom oznamuje, že z dôvodu chorobnosti zamestnancov školskej jedálne sa od utorka 7.3.2023 nebudú vydávať obedy pre žiakov 2. stupňa ZŠ do dovolania (predpoklad je do konca tohto týždňa). Žiaci budú z obeda automaticky odhlásení. O prípadnej zmene Vás budeme informovať.

            Ďakujeme za pochopenie.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Suchá nad Parnou
      • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421 903 580 155
      • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421903 580 155 Zborovňa + 421 901 920 549 Ekonómka +421 905 680 486, oborilova@zssucha.eu Šk. jedáleň +421 950 885 914, oborilova@zssucha.eu Materská škola +421 910 580 192
      • Suchá nad Parnou 55 919 01 Suchá nad Parnou Slovakia
      • 037836510
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje