• Za čistú Suchú

          • Obec Suchá nad Parnou pozýva na spoločnú brigádu Za čistú Suchú. Toto podujatie je organizované pri príležitosti Dňa Zeme, ale kvôli zlému počasiu bolo preložené na 4.5.2024. Budeme veľmi radi ak sa naši žiaci do tejto aktivity zapoja. Bližšie informácie sú uvedené na priloženom plagátiku.

          • Súťaž "Čerstvé hlavičky" o spoločné ovocie a zeleninu pre žiakov ZŠ a detí MŠ

          • Naša škola spolu so škôlkou sa zapojili do súťaže Kauflandu o ovocie a zeleninu pre žiakov našej školy a škôlky.

            Od 25.4. začína na webstránke www.cerstvehlavicky.sk hlasovanie verejnosti, ktoré potrvá do 29.5.2024. Z hlasovanie vzíde 75 základných škôl a 75 materských škôl, ktorým bude Kaufland od 09/2024 poskytovať 1x/týždenne čerstvé ovocie alebo zeleninu. 

            Čo všetko získame zapojením sa do projektu?

            - raz týždenne ovocie alebo zeleninu

            - ovocie navyše počas MDD a Mikuláša

            - online newslettre s informáciami a tipmi

            - súťaž počas roka

            Každý kto chce hlasovať sa musí pri prvom raze na webstránke zaregistrovať - www.cerstvehlavicky.sk

            Následne sa bude už len prihlasovať. Hlasovať je možné každý deň za školu a každý deň za škôlku.  Hlasovanie zohľadňuje počet detí školy. 

          • Recitačná súťaž Turčányho pramienky

          • V stredu 24.4.2024 sa koná recitačná súťaž pri príležitosti výročia narodenia nášho rodáka, básnika Viliama Turčányho. Prihlásení žiaci sú očakávaní v Obecnej knižnici v Suchej nad Parnou o 14.00 hod. 

          • Suchovská 15 - Súťaž pre deti

          • Milí rodičia, milí žiaci,

            opäť tu máme bežeckú súťaž pre deti. Minulý rok sme mali veľmi peknú účasť a dúfame, že aj tento rok sa nám prihlásia deti, ktoré majú rady šport a chcú sa zapojiť. Budeme všetkým účastníkom držať palce. Registrácia cez edupage je už spustená, nemusíte sa registrovať iným spôsobom. Tešíme sa na sobotu a na bohatú účasť našich žiakov.

          • Deň narcisov

          • Dnes 18.4.2024 sa na našej škole uskutočnila zbierka na Deň narcisov, do ktorej sme sa zapojili pod záštitou organizácie Liga proti rakovine.

            Vyzbieralo sa 540,30 €

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa do finančnej zbierky zapojili a vedia byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov.

            Koordinátorka: Mgr. Viera Gažovičová

          • INFO - Prístavba školy

          • Vážení rodičia a žiaci, prosím venujte pozornosť nasledujúcemu oznamu.

            V najbližšej dobe budú realizované stavebné práce v areáli ZŠ za plnej prevádzky. O ďalších krokoch budeme postupne informovať.

            Upozorňujeme na zvýšený pohyb stavebných vozidiel, na povinnosť dodržiavať pokyny a bezpečnostné opatrenia počas realizácie stavebných prác. 

            Nevyhnutnosť dodržiavať nasledovné pokyny:

            1. Rešpektovať bezpečnostné a dopravné značenia.
            2. Zákaz vstupovať do ohradeného a vyznačeného priestoru stavenísk.

            Žiadame o spoluprácu a tolerantnosť všetky zainteresované osoby v záujme zaistenia bezpečnej a úspešnej realizácie stavby.

            Chceme sa poďakovať obyvateľom bytovky za umožnenie vjazdu stavebných vozidiel cez ich pozemok, vďaka čomu sa podarí zabezpečiť bezpečnejší pohyb žiakov v areáli. 

            Ďakujeme.

            Vedenie školy.

          • Deň narcisov

          • 18. 4. 2024 sa aj v našej škole uskutoční šľachetná akcia pri príležitosti "Dňa narcisov"

            V tento deň sa uskutoční verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Vhodením dobrovoľného príspevku našim dobrovoľníčkam do pokladničky pomôžeme zozbierať finančné prostriedky na pomoc chorým pacientom a ich rodinám.

            Pripnutím žltého kvietku v Deň narcisov vyšleme onkologickým pacientom odkaz, že nie sú vo svojom ochorení sami, že ich boj sa týka nás všetkých a že majú našu podporu.

            Za každý príspevok vopred ďakujeme.

             

          • Zápis do materskej školy na rok 2024/25

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou po dohode so zriaďovateľom oznamuje rodičom, že zápis detí na predprimárne vzdelávanie v materskej škole na školský rok 2024/2025 sa uskutoční v budove materskej školy v nasledujúcich termínoch:

                            06.05.2024    a  07.05.2024   v čase od 9:00 do 16:00        

                                                           v priestoroch materskej školy                            

            • Žiadame  rodičov, aby prišli spolu s dieťaťom.

            • V prípade závažných dôvodov si môžete dohodnúť telefonicky náhradný termín na tel. čísle            0910 580 192.

            • Prosíme, aby ste použili našu elektronickú prihlášku - na hornej lište naše stránky - elektronická prihláška.                                          Prihlášku je následne potrebné vytlačiť, podísať oboma zákonnými zástupcami a dať potvrdiť u lekára. Prihlášku podpisujú obaja zákonní zástupcovia. V inom prípade, potrebujeme písomný súhlas druhého zákonného zástupcu. Tlačivo nájdete tu: Čestné vyhlásenie druhého ZZ 

            • Na zápis treba priniesť okrem prihlášky aj rodný llist dieťaťa na kontrolu údajov a občiansky preukaz z.zástupcu.

            • Vážení rodičia, chceme Vás požiadať o vytlačenie a vyplnenie tlačiva ohľadom podpisov zákonných zástupcov - ak sa dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie o prijatí možno doručiť len jednému z nich, čo by škole pomohlo, aby nemusela vydávať rozhodnutia obom rodičom. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením  podľa § 144a ods. 4 školského zákona - Súhlas ZZ s vydaním jedného rozhodnutia 

            • V prípade, že žiadosť nemôžete vyplniť elektronicky, tlačenú žiadosť si môžete prevziať v materskej škole a po vyplnení a potvrdení o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast s údajom o povinnom očkovaní odovzdať v stanovenom termíne.

            • V zmysle v § 59 ods.1 a 2 školského zákona,  bude v školskom roku 2024/2025 musieť plniť povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole každé dieťa, ktoré dosiahlo 5 rokov veku do 31. 8. 2024 Na povinné predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú deti s trvalým pobytom v Suchej nad Parnou. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej materskej škôlke, ak ho riaditeľ do tejto materskej školy prijme.

            • O prijatí nerozhoduje, koľkí v poradí odovzdáte prihlášku a prídete na zápis.                                     

            • Kritériá prijatia:                                                                                                     Prednostne sa budú prijímať podľa §59 ods.2 školského zákona:                                                 

            • deti, ktoré dosiahnu 5 rokov do 31.8.2024 a deti, ktoré dosiahli vek 6 rokov a pokračujú v povinnom predprimárnom vzdelávaní

            • deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, t. j. deti ktoré dovŕšia 4 roky do 31. augusta 2024 a trvalý pobyt v Suchej nad Parnou, t.j. sme preňho spádová materská škola.

            • Následne budú prijímané deti podľa veku, t.j. dátumu narodenia                                                     

            • Rozhodnutie o prijatí/neprijatí dieťaťa do materskej školy a určení adaptačného alebo diagnostického pobytu bude doručené do 30. júna 2023.                                                                                                        Mgr. Katarína Dzureková, riaditeľka ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou

        • Rodičovské združenie - 11.4.2024
          • Rodičovské združenie - 11.4.2024

          • Vážení zákonní zástupcovia, 

            11. apríla 2024 (štvrtok) sa uskutočnia  rodičovské združenia zamerané na výchovno-vzdelávacie výsledky žiakov za 3.štvrťrok školského roka formou konzultácií od 15.30 do 17.30 hod.

            V prípade triedneho RZ  Vás budú informovať triedni učitelia formou správy v Edupage o presnom čase konania.

            V čase rodičovských združení Vám budú k dispozícii všetci učitelia.V prípade, že potrebujete konzultáciu v inom čase treba sa dohodnúť s učiteľmi správou cez Edupage.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

          • 28. marec- Deň učiteľov

          • Na Slovensku sa 28. marec, Deň učiteľov,  slávi ako spomienka na narodenie Jana Amosa Komenského.

            Učiteľ- na prvý pohľad obyčajný človek, ale zohráva veľmi dôležitú úlohu. 

            Učiteľ nám neodovzdáva iba vedomosti a znalosti, ale odovzdáva nám aj kúsok seba. Odovzdáva nám svoje názory, skúsenosti, podporuje nás a posúva vpred. A to všetko robí učiteľ najlepšie ako vie.

            Učiteľ- je nielen učiteľ, ale aj herec, spisovateľ, bankár, psychológ, ítečkár, rečník, dôverník, druhý rodič... v jednom. Vážme si učiteľov a ich cenný čas, ktorí sú ochotní nám venovať.

            Každý zamestnanec našej školy či je to učiteľ, upratovačka, školník, ekonómka alebo kuchárka si zaslúži úctu a vďaku za svoju prácu.

            Všetkým chcem dnes ešte raz poďakovať za ich trpezlivosť, obetavosť, pracovitosť a zaželať hlavne veľa zdravia a pracovnej pohody.

            Mgr. Katarína Dzureková, riaditeľka školy

          • Veľkonočné prázdniny

          • V ZŠ sú veľkonočné prázdniny prajeme všetkým krásne prežitie sviatkov, plnohodnotný oddych a pekné zážitky pri dodržiavaní veľkonočných tradícií.

          • Prerušenie prevádzky MŠ

          • Vážení rodičia!

            Prevádzka našej MŠ v Suchej nad Parnou bude prerušená dňa 28.3.2024 so so súhlasom zriaďovateľa obce Suchá nad Parnou, zastúp. starostom obce Ing. Martinom Glončákom, z dôvodu uskutočnenia povinného vzdelávania pedagogických a odborných zamestnancov  podľa § 73 zákona č. 138/2019.

            Všetky deti sú automaticky odhlásené zo stravy, netreba ich jednotlivo odhlasovať.

            Mgr. Katarína Dzureková, riaditeľka školy

          • Zápis do prvého ročníka základnej školy

          • V súlade s Vyhláškou  MŠ SR č.320/2008 Z z.. o základnej škole a Zákonom č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov riaditeľka školy oznamuje rodičom, že

            zápis do 1. ročníka ZŠ v Suchej nad Parnou na školský rok 2024/2025 sa uskutoční  

            v piatok 5.4.2024 od 12:30 hod. do 17:00 hod.

            Zákonný zástupca je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2024 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.

            Pred zápisom treba vyplniť elektronickú prihlášku (na hornej lište našej stránky), alebo na tomto odkaze Elektronická prihláška | Základná škola s materskou školou Suchá nad Parnou (edupage.org) 

            Pri vypisovaní používajte diakritiku (mäkčene, dĺžne aj veľké písmená).

            • Ak ste vyplnili elektronickú prihlášku – v čase zápisu ju prídete podpísať do školy. Prineste si aj rodný list dieťaťa a občianske preukazy na nahliadnutie. Nutná je účasť obidvoch zákonných zástupcov. V inom prípade, potrebujeme písomný súhlas druhého zákonného zástupcu. Tlačivo nájdete tu: Čestné vyhlásenie druhého ZZ                                               

            Vážení rodičia, chceme Vás požiadať o vytlačenie a vyplnenie tlačiva ohľadom podpisov zákonných zástupcov - ak sa dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie o prijatí možno doručiť len jednému z nich, čo by škole pomohlo, aby nemusela vydávať rozhodnutia obom rodičom. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením  podľa § 144a ods. 4 školského zákona - Súhlas ZZ s vydaním jedného rozhodnutia 

            Ak túto možnosť nemáte, vyplníte tlačivo priamo v škole, ale vtedy je nutná účasť oboch rodičov. 

            Ak nemáte možnosť elektronicky komunikovať so školou ani vytlačiť si dokumenty zo stránky školy, vyzdvihnite si všetky potrebné tlačivá v škole do 4.4.2024. Termín si dohodnite na tel. čísle 0901 920 516. Všetky vyplnené dokumenty prinesiete v čase zápisu do školy.                                          

            Dôležité informácie súvisiace so zápisom:

            Zákonný zástupca dieťaťa vykoná zápis dieťaťa v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má dieťa (žiak) trvalý pobyt (spádová škola). Náš školský obvod tvoria obce Suchá nad Parnou, Košolná , Dlhá a Zvončín. Takéto dieťa je riaditeľ spádovej školy povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky.

            • Do prvého ročníka sa prijíma dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku /do 31.8./ dovŕšilo šiesty rok veku a dosiahlo školskú spôsobilosť. Deti s pokračovaním povinného predprimárneho vzdelávania sa opätovne musia zúčastniť zápisu na školský rok 2024/2025.
            • Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to po splnení 3 podmienok: a) súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, b) súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast, c) potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole 
            • V súlade so zákonom o rodine, zápisu sa zúčastňuje dieťa so zákonným zástupcom. Pri zápise je potrebný občiansky preukaz zákonného zástupcu a rodný list dieťaťa.
            • Zákonný zástupca dieťaťa je povinný pri zápise uviesť  osobné údaje v súlade so školským zákonom.
            • Pri zápise sa kladie dôraz na primeranú telesnú, psychickú a sociálnu vyspelosť dieťaťa a tiež jeho motorické schopnosti. To pri zápise môže okrem pedagógov posudzovať aj prizvaný odborný zamestnanec- psychológ, školský špeciálny pedagóg.
            • Do 1. ročníka našej ZŠ je možné zapísať aj dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zdravotne postihnuté dieťa alebo dieťa s intelektovým nadaním. Tieto deti budú vzdelávané v klasickej triede s podpornými opatreniami.
            • O prijatí dieťaťa na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľ školy do 15. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.
            • Pokiaľ sa zákonný zástupca rozhodne zmeniť školu dieťaťa dodatočne po zápise, musí to oznámiť predchádzajúcej škole najneskôr do 30. júna, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelávanie začať.
            • Ak dieťa po dovŕšení 6. roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť (nedosiahlo potrebnú zrelosť v niektorej z hlavných vývojových oblastí vývinu dieťaťa - telesnej, mentálnej, sociálnej, emocionálnej, má zdravotné problémy). môže rodič požiadať riaditeľa materskej školy o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole - Vzor žiadosti

             

            Súčasťou takejto žiadosti o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole je:

            • odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast
            • odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie 
            • informovaný súhlas zákonného zástupcu VZOR TU
            • Ak má dieťa zdravotný problém, mal by o tom rodič vo vlastnom záujme a predovšetkým v záujme svojho dieťaťa informovať pri jeho zápise do školy.

             

            Všetky ďalšie dôležité informácie dostanete pri našom osobnom stretnutí s Vami.

            Mgr. Katarína Dzureková

            riaditeľka školy

        • Noc s Andersenom 22.3.2024
          • Noc s Andersenom 22.3.2024

          • Viete o tom, že rozprávka „O škaredom káčatku“ má už 180 rokov? A že spisovateľ Hans Christian Andersen napísal 156 rozprávok? Nielen to, ale ešte mnoho iných zaujímavostí zo života spisovateľa sa dozvedeli žiaci Z 1.-5. ročníka, ktorí sa zúčastnili medzinárodného podujatia na podporu čítania s názvom „Noc s Andersenom“.

            Túto čarovnú noc v škole sme organizovali teraz už druhý rok. Noc v škole sa začala v piatok o podvečer. Žiakov privítali pani učiteľky a po registrácii a spoločnej aktivite - obľúbená knižka -  začala netradičná noc v škole plná  hier, zábavy a aktivít na podporu čítania. Tohtoročné témy súviseli s rozprávkami Zdenka Milera - Krtko..., s Andersenovou Snehovou kráľovnou a s príbehmi o dvojičkách Danke a Janke od Márie Ďuríčkovej.

            Samozrejme, nechýbali ani súťaže a tvorivé dielničky. Potom sme si pochutnali na výborných obložených chlebíkoch, ktoré nám pripravili naše úžasné pani kuchárky s pani vedúcou školskej jedálne.  Po „krátkej“ noci sme si všetci ráno dali spoločnú rozvičku a raňajky s čajíkom, ktorý pripravili pani učiteľky.  Rôznorodé aktivity pre žiakov pripravili a pedagogický dozor mali  Mgr. Eva Hečková (koordinátorka podujatia), Mgr. Andrea Mrázová, Mgr. Želmíra Mišová, Katarína Teyrlová, Gabriela Vadovičková, Anna Matúšková, Mgr. Zuzana Lukačovičová, Milada Krajáčová, Beata Vandáková. Andrea Horáková a Mgr. Gabriela Miklánková. Akciu podporilo RZ ZŠ s MŠ Suchá and Parnou.

          • Obvodné kolo Hollého pamätník

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Obvodné kolo Hollého pamätník.

            Dňa 19.3.2024 a 21.3.2024 sa naše žiačky: Amélia Štamberská z 3.B, Vivien Szabó zo 4.A, Emma Papcunová z 5.B a Chiara Žofčíková zo 7.B zúčastnili obvodného kola súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Hollého pamätník. Táto súťaž sa konala v priestoroch Západoslovenského múzea v Trnave. Všetky žiačky vydali zo seba to najlepšie. ďakujeme Emke Papcunovej, Vivien Szabó a Amélii Štamberskej za krásnu reprezentáciu našej školy, ak keď v konkurencii žiakov zo základných umeleckých škôl bolo ťažké uspieť. Žiačka Chiara Žofčíková sa umiestnila na prvom mieste v kategórii - próza. Chiare srdečne gratulujeme a držíme jej palce v okresnom kole, ktoré sa bude konať dňa 27.3.2024

          • Vyhodnotenie geografickej olympiády

          • Dňa 19.1.2024 sa online formou prostredníctvom platformy EduPage uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Zúčastnili sa ho žiaci II. stupňa ZŠ a žiaci IV.A a IV.B triedy, spolu  20 žiakov školy. Veľká pochvala patrí všetkým úspešným riešiteľom a štvrtáčikom, že sa síce viac potrápili s náročnými úlohami tejto kategórie, ale získali cenné skúsenosti do budúceho roka olympiády. 

            Kategória G - zúčastnilo sa 10 žiakov, 4 úspešní riešitelia

            1.miesto – Elizabeth Angletová V.B - postup do okresného kola

            2.miesto – Alžbeta Čapeková V.A

            3.miesto – Andrej Tománek  IV.A

            Kategória F - žúčastnilo sa  5 žiakov, všetci úspešní riešitelia

            1.miesto – Dominik Baláži VII.B - postup do okresného kola

            2.miesto – Eliška Jankovská  VII.A - postup do okresného kola

            3.miesto – Lucia Tomašáková VII.A

            Kategória E - zúčasntilo sa 5 žiakov, z toho 4 úspešní riešitelia

            1.miesto – Dáša Radvanská VIII.B - postup do okresného kola

            2.miesto – Artem Sergachov IX.B - postup do okresného kola

            3.miesto – Jakub Mihok VIII.A

            V okresnom kole v Trnave nás reprezentovali 5 žiaci, z toho dve žiačky sa stali úspešnými riešiteľkami - Elizabeth Angletová obsadila 9. miesto z 24 účastníkov a Dáša Radvanská 12. miesto z 30-ich súťažiacich.

            Koordinátor Mgr. Miroslav Krištofík

        • 2% pre ZŠ s MŠ
          • 2% pre ZŠ s MŠ

          • Vážení rodičia a priatelia ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou,

            • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane 

            • Tlačivo - Vyhlásenie o poukázaní...2% z dane
            • Pokiaľ ste fyzická osoba, ktorej daňové priznanie robí zamestnávateľ, požiadajte ho o Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti. Toto potvrdenie treba priložiť k tlačivu  Vyhlásenie o poukázaní...2% z dane Tlačivo je dostupné aj vytlačené v škole a v škôlke a môžeme ho za Vás odovzdať na Daňový úrad v Trnave, stačí ho odovzdať tr. učiteľom alebo v riaditeľni školy do 25.4.2024 alebo ho môžete doručiť vy na úrad do 30.4.2024. 

              V mene detí našej školy a škôlky vopred ďakujeme za každú podporu. 

            • Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše občianske združenie – Rodičovské združenie ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!   

            • Financie takto získané používame na nákup učebných pomôcok, na dovybavenie a renováciu tried, na zabezpečenie celoškolských aktivít ako Deň detí, Deň Zeme, Šarkaniáda, Noc s Andresenom, Deň detskej radosti a pod. v škole i vmaterskej škole, na nákup odmien za súťaže žiakov a detí a pod.) V tomto roku začne  prístavba  ZŠ, prostredníctvom ktorej sa vytovira nové triedy a priestory a na ich skrášlenie a vybavenie  budeme potrebovať aj finančnú a dobrovoľnícku výpomoc od RZ.

              Rodičovské združenie tvorí plánovaný rozpočet a hlasovaním rozhoduje, na čo sa použijú finančné prostriedky z rodičovského účtu, ktoré nie sú darcom viazané na konkrétny účel. Rodičovským účtom disponujú výlučne poverení zástupcovia rodičov, nedisponujú ním zamestnanci ani vedenie školy. Raz ročne - na začiatku nového školského roka- rodičovský pokladník predloží Rade rodičov písomné vyúčtovanie použitých prostriedkov. Viac sa o nich dočítate v sekcii základná škola - Rodičovské združenie - https://zssucha.edupage.org/a/zastupcovia-rz

              a máte tu zverejnené aj správy z minulých období https://zssucha.edupage.org/a/financne-spravy

              Táto forma podpory je pre Združenie rodičov dôležitá a budeme za ňu vďační. 

              Ako to urobiť?

              Údaje na 2%:

              Obchodné meno: Rodičovské združenie ZŠ s MŠ Suchá nad Parnou

              Sídlo: Suchá nad Parnou 55

              IČO: 3 7 9 9 0 1 0 1

          • Prerušenie prevádzky materskej školy 28.3.2024

          • Vážení rodičia!

            Prevádzka našej MŠ v Suchej nad Parnou bude prerušená dňa 28.3.2024 so so súhlasom zriaďovateľa obce Suchá nad Parnou, zastúp. starostom obce Ing. Martinom Glončákom, z dôvodu uskutočnenia povinného vzdelávania pedagogických a odborných zamestnancov  podľa § 73 zákona č. 138/2019.

            Všetky deti sú automaticky odhlásené zo stravy, netreba ich jednotlivo odhlasovať.

            Mgr. Katarína Dzureková, riaditeľka školy

          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

            Obuj si s nami 21.3. (vo štvrtok) rozdielne ponožky. Ukážme tak spolu s ľuďmi s Downovým syndrómom, že vďaka našej jedinečnosti je náš svet pestrejší.

            Prečo sa stal Svetovým dňom Downovho syndrómu 21.3.?

            Downov syndróm je chromozomálna odchýlka, pri ktorej má človek o jeden chromozóm viac ako je štandardné u bežnej populácie. V každej bunke bežného človeka je 46 chromozómov, ktoré sú usporiadané v pároch, teda 23 párov chromozómov. Človek s Downovým syndrómom má o jeden chromozóm viac, teda 47 chromozómov.

            Kde je tento nadbytočný chromozóm?

            Chromozómové páry sú pre prehľadnosť očíslované od 1 po 23. U človeka s Downovým syndrómom vznikne „porucha“ na chromozóme 21, keď sa namiesto páru vytvoria rovno tri kópie, teda tri chromozómy. Vznikne teda trizómia chromozómu 21.

            Prečo sa s týmto dňom spájajú ponožky?

            Tvar ponožiek pripomína tvar chromozómu. V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia – líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť ľudí s Downovým syndrómom, ale aj to, že ich v ich „inakosti“ podporujeme a akceptujeme. Tak ako rozdielne ponožky plnia svoju funkciu, tak aj ľudia s Downovým syndrómom sú predovšetkým ĽUDIA, ktorí nesmú byť marginalizovaní na základe svojej inakosti. Rozdielnymi ponožkami demonštrujeme, že ju akceptujeme.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Suchá nad Parnou
      • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421 903 580 155
      • Riaditeľňa +421 901 920 516; +421903 580 155 Zborovňa + 421 901 920 549 Ekonómka +421 905 680 486, oborilova@zssucha.eu Šk. jedáleň +421 950 885 914, oborilova@zssucha.eu Materská škola +421 910 580 192
      • Suchá nad Parnou 55 919 01 Suchá nad Parnou Slovakia
      • 037836510
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje